Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Speeltuinen en zwembaden moeten rookvrij

Alliantie Nederland Rookvrij wil meer plekken waar kinderen komen rookvrij hebben. Onder andere speeltuinen, dierentuinen en zwembaden zouden rookvrij moeten zijn.

Zelf actie ondernemen

Het initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds vindt dat kinderen „moeten worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken". Er zijn in Nederland al zo’n 550 sportclubs rookvrij, maar dat is volgens hen niet genoeg.

„Iedereen kan vanaf maandag ook daadwerkelijk zelf actie ondernemen: via het nieuwe online platform rookvrij.nl. Met een druk op de knop laat je weten welke speelplekken, sportvelden en schoolpleinen in jouw buurt rookvrij zouden moeten worden", aldus de alliantie.

Zien roken, doet roken

„Met deze online-handtekeningenactie kun je dus ook zelf een begin maken met het beschermen van kinderen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook en voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Want helaas geldt: zien roken, doet roken", zegt Nederland Rookvrij.

Zeker acht van de tien Nederlanders willen dat plekken waar kinderen sporten, spelen en naar school gaan rookvrij worden, blijkt volgens de initiatiefnemers uit recent onderzoek uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Toch woonden in 2014 nog zo’n 100.000 kinderen tot vier jaar in een huis waar werd gerookt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Speeltuinen en zwembaden moeten rookvrij
Sluiten