Metro
Metro Nieuws 22 okt 2018 / 17:43 uur

Oudste bewoner Apenheul overleden

Ze was de oudste bewoner van Apenheul: de orang-oetan Silvia. Maandag is ze op 52-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft de dierentuin dezelfde dag nog bekend gemaakt. Het zou al een tijdje niet goed zijn gegaan met de gezondheid van Silvia. „Om haar verder lijden te besparen, hebben we uiteindelijk de keuze gemaakt om haar in te laten slapen."

Een lieve tante

Al sinds 1999 was Silvia bewoonster van Apenheul. Ze was één van de zeven orang-oetans die toen ter tijd als eerste in Apenheul arriveerden. Sindsdien is de dierentuin onderdeel van het Europees fokprogramma voor Borneo orang-oetans. Daarmee wordt de reservepopulatie van deze bedreigde apensoort in stand gehouden.

Apenheul omschrijft de orang-oetang als een ‘supertante’. Silvia kreeg in Apenheul geen kinderen, maar zorgde wel goed voor de kinderen van andere orang-oetans. Ze was een ‘hele lieve tante’. Met de moeders van de kinderen kon ze het daarentegen niet altijd goed vinden. „Silvia had namelijk een sterk eigen willetje." Ze kon nog weleens chagrijnig reageren op de andere vrouwen in het orang-oetanverblijf.

Reageer op artikel:
Oudste bewoner Apenheul overleden
Sluiten