Metro
Metro Nieuws 4 okt 2018 / 09:05 uur

Nieuwe poging van kabinet om autodelen te stimuleren

We moeten vaker een auto delen. Tenminste, als het aan het kabinet ligt. Er zijn genoeg aanbiedingen om auto’s te lenen van mensen die bijvoorbeeld in dezelfde buurt wonen maar het kost altijd geld om het voertuig dan te huren. Het doel van delen is dat je de auto, en dus ook de kosten voor bijvoorbeeld parkeren, deelt.

Green Deal

Het kabinet heeft nu afspraken gemaakt met 40 partijen waaronder gemeenten en provincies maar ook leasebedrijven en de Stichting Natuur en Milieu, zo meldt de NOS. Het gaan om de zogenaamde ‘Green Deal’. Het originele plan was dat er in 2018 100.000 deelauto’s zouden zijn die gebruikt moesten worden door 700.000 mensen. Dat doel is nu opgeschoven naar 2021, want momenteel zitten we nog niet op de helft van dat streven.

Onze auto’s staan namelijk heel lang stil. Volgens Staatssecretaris Van Veldhoven gemiddeld 23 van de 24 uur. Volgens hem moeten mensen auto’s delen want dan staan die minder lang geparkeerd en dat scheelt ruimte en parkeerkosten. Ook zouden delers de auto bewuster gebruiken en daardoor minder CO2 uitstoten.

Cadeaukaarten

Gemeenten komen ook met maatregelen. In Utrecht worden parkeerplekken die door autodelen overbodig zijn, opgeheven. Bewoners mogen dan kiezen wat ze ervoor in de plaats willen. Ook willen gemeenten cadeaukaarten beschikbaar stellen. Zo kunnen inwoners de deelauto’s gratis proberen. Er rijden nu ongeveer 8,4 miljoen auto’s in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe poging van kabinet om autodelen te stimuleren
Sluiten