Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe griepprik na stijging sterfgevallen

Vanaf volgend winter zal er een nieuwe griepprik gegeven worden. Deze prik zal naar verwachting een „hogere effectiviteit hebben” dan het vaccin dat nu wordt gegeven, omdat het is opgebouwd uit meerdere griepstammen.

Meer sterfgevallen

Dit blijkt uit een brief geschreven door staatssecretaris Blokhuis aan de Tweede Kamer. De minister heeft gekozen voor een nieuw vaccin na advies van onder meer het Centrum van Infectieziektebestrijding. In de winter van 2017 en 2018 kwamen ruim negenduizend mensen meer om het leven door de griep dan in voorgaande jaren. Zo schrijft RTL Nieuws.

Op dit moment gebruikt Nederland een vaccin opgebouwd uit drie stammen. Het nieuwe vaccin zal uit vier griepstammen bestaan, net als in veel andere Europese landen al het geval is.

Deskundigen en het Centrum van Infectieziektebestrijding werden geraadpleegd na het hoge sterftecijfer van vorig jaar. De griepepidemie duurde met achttien weken veel langer dan het gemiddelde van de laatste twintig jaar.

Niet eerder advies

Omdat minister Schippers niet eerder om een dergelijk advies heeft gevraagd, gaat Nederland het vaccin nu pas gebruiken. „Blokhuis richt zich gewoon meer op preventie dan zijn voorganger” aldus griepexpert Ted van Essen. Volgens van Essen zal het nieuwe vaccin vooral een uitkomst zijn voor jongere kinderen.

Blokhuis gaat tevens uitzoeken of het mogelijk is het vaccin verplicht te stellen voor mensen die werkzaam zijn in de zorgsector. Dat onderzoek zal begin volgend jaar van start gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.