Metro
Metro Nieuws 25 okt 2018 / 05:40 uur

Nederland moet excuses maken voor ‘moffenmeiden’

De Nederlandse regering moet excuses aanbieden voor de vernedering van ‘moffenmeiden’. Dat zijn vrouwen die aan het einde van de oorlog vanwege een relatie met een Duitser werden vernederd, verkracht en vastgezet.

Dat gebeurde onder meer door Nederlandse strijdkrachten die dus ook de Nederlandse staat vertegenwoordigen. De Stichting Werkgroep stelt nu voor aan premier Mark Rutte dat Nederland daarvoor excuses maakt. De Noorse premier Erna Stolberg deed dat vorige week namens de regering omdat de Noorse staat zich destijds niet heeft gehouden aan het grondrecht dat niemand mag worden gestraft zonder rechterlijk oordeel. In Nederland was dat niet veel anders, meent de stichting.

Bereidheid

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid), die kwesties als deze onder zijn hoede heeft, is „graag bereid” eens met de stichting te praten. Op de mogelijke uitkomst van dat gesprek wil zijn ministerie niet vooruitlopen.

Volgens secretaris Cuny Holthuis is onduidelijk hoeveel vrouwen uit deze groep nog in leven zijn. „Excuses zijn vooral van belang voor nabestaanden en kinderen." Vrouwen die als ‘moffenmeid’ te boek stonden, werden kaalgeschoren en aan verregaande vernederingen onderworpen. „Met medeweten van de overheid", aldus de stichting in de brief aan premier Rutte. „Deze behandeling heeft grote traumatische gevolgen voor de vrouwen zelf en hun kinderen gehad."

De tijd is rijp

De stichting Werkgroep Herkenning, opgericht in 1981, is een belangenorganisatie van onder meer kinderen van deze groep vrouwen. Volgens Holthuis is het voor het eerst dat de Nederlandse regering om excuses wordt gevraagd. „Eerder was daar de tijd niet rijp voor, we wisten dat er geen vruchtbare bodem voor was. De Noorse excuses maken dat mogelijk anders."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland moet excuses maken voor ‘moffenmeiden’
Sluiten