Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Minister: persoonlijke ontwikkeling nodig bij studie

‘Ik moet en zal binnen vier jaar dat papiertje halen’, denken veel studenten. Maar studeren is meer dan alleen je diploma halen. Er moet ook ruimte zijn voor persoonlijke ontwikkeling, vindt minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven.

Ze stelt dat ze van alle kanten hoort dat studenten een hoge werkdruk ervaren. „We moeten uitkijken dat de druk voor studenten geen struikelblok wordt”, zegt ze in een interview. Ook waarschuwt ze voor te veel nadruk op ‘rendement’ aan universiteiten en hogescholen: het doel om iedereen zo snel mogelijk te laten afstuderen, kan juist een belemmering worden, zegt ze. „Het gaat er ook om dat je je ontwikkelt als persoon, dat je je sociale kwaliteiten ontwikkelt. Denk daarbij aan vrijwilligerswerk, bestuurswerk, een sportteam coachen of andere maatschappelijk relevante taken.”

Basisbeurs

De minister benadrukt dat de arbeidsmarkt ook om andere kwaliteiten vraagt, „mensen die in staat zijn om in een groep te werken, die in staat zijn verbindingen te leggen met anderen”.

Studentenorganisaties noemen vaak het afschaffen van de basisbeurs voor studenten als factor die bijdraagt aan de prestatiedruk. Van Engelshoven is het nog steeds eens met de invoering van het leenstelsel dat er in 2015 voor in de plaats kwam. „Ik vind het nog steeds een buitengewoon sociaal stelsel.” Ze wijst er nog eens op dat studenten nooit meer dan vier procent van wat ze maandelijks boven het minimumloon verdienen hoeven af te lossen en er 35 jaar over mogen doen om het bedrag terug te betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.