Metro
Metro Nieuws 4 okt 2018 / 05:22 uur

Hondenpaspoort wordt verplicht

Elke nieuwe hond in Nederland moet vanaf 2020 een paspoort hebben, dat wil minister Carola Schouten (Landbouw). Op die manier wil ze de malafide hondenhandel tegengaan, schrijft het Algemeen Dagblad.

Boete

De verplichting geldt voor alle nieuwgeboren pups en geïmporteerde honden. Als je geen paspoort hebt voor je hond in 2020, zou je een boete of dwangsom riskeren. Schouten wil zo fokkers en importeurs op sporen.

„Iemand die een puppy koopt, zou precies moeten kunnen weten waar het dier vandaan komt”, zegt Schouten. „Het paspoort helpt daarbij.” Daarin zouden bijvoorbeeld gegevens staan over de herkomst van de hond, of welke inentingen het dier gehad heeft. En daardoor zouden mensen ook weer „zeker weten dat het een hond is uit een betrouwbaar nest, een betrouwbare fokker”.

Niet kopen

De registratie van honden moet volgens Schouten echt beter. Er worden jaarlijks zo’n 150.000 honden aangeschaft, waarvan er 50.000 uit het buitenland komen. Dat laatste levert volgens haar veel welzijns- en gezondheidsproblemen op. „De dieren komen vaak te jong en met vervalste papieren Nederland binnen."

Volgens Schouten moet het in 2020 heel makkelijk worden: „Is er geen paspoort, dan is er iets aan de hand." En dan zou je de hond dus ook niet moeten kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hondenpaspoort wordt verplicht
Sluiten