Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Er zijn steeds minder invalkrachten in het onderwijs

Er zijn steeds minder invalskrachten in het onderwijs. Grote regionale invalpools voor leraren merken dat ze met steeds minder mensen zijn. Dat komt omdat schoolbesturen de invallers in vaste dienst nemen om hun eigen tekorten op te vullen, waardoor flexibele invallers steeds moeilijker te vinden zijn. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs zeven regionale invalpools.

Niet voldoen aan aanvraag

Het schooljaar is pas weer net begonnen, en nu al moeten invalpools regelmatig nee verkopen aan schoolbesturen die op zoek zijn naar een vervanger. „We konden in de eerste week al niet voldoen aan een aanvraag van een school, dat is nog nooit eerder gebeurd”, vertelt een bestuurder van de Zeeuwse invalpool.

Meer dan honderd

Bij het grootste deel van de invalpools gaat het om een derde van het personeelsbestand dat weg is. In sommige gevallen gaat het dan zelfs om meer dan honderd docenten. De leraren gaan vaak aan de slag bij een school waar ze eerder al op invalbasis hebben lesgegeven, aldus de NOS.

Nieuwe instroom

Dat invallers wegtrekken en vaste contracten krijgen, moedigen de invalpools alleen maar aan. Zij zien de uitstroom minder als een probleem, maar vooral bij de instroom blijft het steken. Een nieuwe instroom zou met name moeten komen vanuit de pabo. Daar is het aantal aanmeldingen dit jaar met 11 procent gestegen. Maar de invalpools denken dat dit niet genoeg is.

Vorige week maakte minister Slob bekend dat er extra geld komt voor het aanpakken van het lerarentekort. Een deel van dat geld moet naar zij-instromers: mensen die zich willen laten omscholen tot docent. Maar ook dat zal voor de invalpools niet dé oplossing zijn: „We kunnen die mensen niet direct voor de klas zetten, het vergt veel tijd en begeleiding, en daarvoor is de subsidie die het ministerie biedt niet toereikend", vertelt Paul Jetten van Centrum Personeelsvoorziening Ingenium.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.