Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 18 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Brasserie-eigenaar is kids beu en bant ze allemaal

Een felle discussie bij onze zuiderburen nadat een moeder en haar zoon weggestuurd werden van een terras in de Vlaamse badplaats Nieuwpoort. „Op dit terras worden geen kinderen toegelaten", zo zei een serveerster.

De vrouw besloot het er niet bij te laten zitten en deelde haar ervaring op Facebook en werd overspoeld met reacties. Velen spraken hun afschuw uit over de kinderban. De eigenaar besloot om te reageren op zijn strenge deurbeleid, met felle bewoordingen. En hieruit ontstond al gauw een felle discussie over kinderen in restaurants.

Sloopkroost

Uitbater Noël Brosse van Brasserie Sir Charles reageerde op het bericht om zijn beslissing toe te lichten. Hij vindt dat de kinderen van tegenwoordig zich totaal niet gedragen in een restaurant. „Vroeger waren kinderen braaf, namen ze een kleurboek mee en moesten ze stil zijn omdat de grote mensen aan het praten waren. Maar de tijden zijn enorm veranderd”, verklaart Brosse aan HLN.

De eigenaar is de trammelant op zijn terras en in zijn zaak helemaal beu en besloot eind augustus om alleen volwassen nog toe te laten. Met een ‘adults only‘-bordje maakt hij de strandgangers hierop attent. Hij beweert dat dit nodig is omdat hij elke dag meerdere keren wordt uitgescholden nadat hij vriendelijk verzoekt of de kinderen hun vieze schoenen van de bekleding van de stoelen af willen halen.

Toch krijgt het adult only-beleid ook bijval

Schreeuwen en scherven

In totaal zou hij al voor duizenden euro’s aan schade hebben geleden in 2018, aldus de uitbater aan Het NieuwsbladZo werden er messen in de zitting van zijn nieuwe stoelen gestoken en werd erop gesprongen. Ook sloopten de kinderen zijn serviesgoed door ermee te gooien. Tot viermaal toe kreeg de uitbater te maken met agressie van boze ouders toen hij hen hierop aansprak.

Naast de vernieling en de agressie beklaagt hij zich ook over het lawaai. Andere gasten zouden weglopen als er luidruchtige kinderen in Sir Charles waren. Toch vindt hij het niet de schuld van de kinderen, hij legt de oorzaak bij de slechte opvoeding van de ouders. Hij is het lakse gedrag van hun opvoeders echter wel ‘kotsbeu’.

Niet iedereen is het met zijn beslissing eens…

Discriminerend deurbeleid?

Mag een eigenaar van een horecazaak zomaar kinderen weigeren? Volgens velen niet. De Vlaming zou zich volgens sommigen op Facebook schuldig maken aan leeftijdsdiscriminatie. Toch krijgt de man ook behoorlijk wat bijval van mensen die het besluit om een 18+-beleid te hanteren alleen maar toejuichen.

Als er inderdaad sprake is van discriminatie, dan heeft Brossé wel een oplossing; dan gaat hij gewoon 100 euro entree per kind vragen. Hij vindt het wel jammer dat er zoveel ophef is ontstaan en geeft vanaf nu duidelijker aan dat zijn zaak alleen voor volwassenen is door meer bordjes te plaatsen.

Adult only-accommodaties zijn wereldwijd aan een opmars bezig. Zo bestaan er hotels waar kinderen niet zijn toegestaan. Voor horecapanden en restaurants is zo’n verbod minder gebruikelijk.

Het Facebookbericht van de boze moeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.