Biertje? Jongeren drinken steeds later én minder
Stiekem een biertje op je dertiende? Dat gebeurt niet meer met regelmaat. Jongeren drinken namelijk steeds later én minder: de leeftijdsgrens van achttien jaar heeft daarbij duidelijk een rol gepeeld.
Dat blijkt uit een evaluatie van Trouw waaraan het Trimbos-instituut, verslavingsinstituut Jellinek, de alcoholpoli’s en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap deelnamen.
Alcohol op latere leeftijd
Uit een combinatie van de recentste cijfers blijkt dat het aandeel dertienjarigen dat ervaring heeft met alcohol is afgenomen van 70 naar 27 procent.
„In 2006 begonnen we voor het eerst met campagnes over overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Daarvóór, in 2005, had 70 procent van de 13-jarigen ervaring met alcohol, inmiddels is dat 27 procent", zegt Ninette van Hasselt, programmamanager ‘jongeren en riskant gedrag’ van het Trimbos-instituut.
In 2013 had 46,7 procent van de vijftienjarigen voor het eerst gedronken, nu is dat 40 procent. Bij de zestienjarigen ging dat percentage omlaag van 66,3 naar 49,9. Volgens Van Hasselt is dat een belangrijk verschil. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat bij elk jaar dat je later begint met drinken, de kans op alcoholproblemen in de toekomst met maar liefst 14 procent afneemt.