Metro
Metro Nieuws 16 okt 2018 / 17:29 uur

Bier wordt duurder door klimaatverandering

Het veranderen van het klimaat heeft gevolgen voor de gerstoogst. Tussen nu en 2099 zullen we te maken krijgen met tientallen warme en droge periodes, wat tot gevolg heeft dat oor een dalende oogst er minder grondstof is voor bier.

Een dalende gerstoogst heeft minder en dus duurdere gerst tot gevolg, en zal uiteindelijk leiden tot duurder bier. Volgens het onderzoek van klimaateconomen zal vooral in de landen waar men veel bier drinkt de prijs stijgen.

Meeste bier

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Plants en onderzocht vier mogelijke klimaatscenario’s van het Internationaal Panel voor Klimaat Verandering (IPCC) en de effecten op bierproductie en-prijs per land.

Zo wordt er momenteel in Ierland het meeste bier gedronken: gemiddeld 276 halve liters bier per jaar. Dit zal voor de Ierse bierdrinkers betekenen dat de prijs van een flesje bier in het ergste geval met 193 procent zal stijgen. Van 2,17 euro naar 6,34 euro.

In Nederland zijn we ook niet vies van een biertje. Volgens RTL Nieuws zullen we volgens het extreemste scenario 39 flesjes bier minder kunnen drinken. Meer geld neerleggen voor een biertje is natuurlijk niet het meest kwalijke gevolg van klimaatverandering, maar klimaatonderzoeker Dabo Guan hoopt hiermee wel aan te geven hoe urgent de situatie is.

Urgente situatie

„Dit onderzoek laat zien welke impact klimaatverandering heeft op jouw leven. Omdat veel mensen genieten van bier, is een hoger prijskaartje een serieus onderwerp. Als we in de toekomst nog steeds regelmatig bier willen drinken, moeten we samenwerken om klimaatverandering tegen te gaan.”

Omdat alleen de goede gerstoogst geschikt is voor de productie van bier, zal de klimaatverandering vooral effect hebben op bier. Guan vertelt dat slechts 17 procent van al het best gerst voor bier wordt gebruikt, de rest is diervoeding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bier wordt duurder door klimaatverandering
Sluiten