Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Banksy-schilderij had volledig moeten versnipperen

Als het aan de kunstenaar Banksy had gelegen, was er helemaal niets van zijn beroemde schilderij Girl and Balloon overgebleven. Het schilderij werd begin deze maand vernietigd tijdens de veiling.

https://www.instagram.com/p/BomXijJhArX/

Mislukt

Uit een video die de artiest op zijn website heeft geplaatst, blijkt dat het de bedoeling was dat het schilderij volledig versnipperd zou worden, nu is dat voor de helft ‘gelukt’. In de video is te zien hoe het schilderij verkocht wordt, waarna er een mechanisme in het frame in gang wordt gezet en het stuk door de papierversnipperaar gaat. Banksy laat in het filmpje zien hoe er eerder geoefend is met het mechanisme, waarbij wel het hele plaatje versnipperd wordt.

Het halve versnipperen is evident niet de bedoeling van Banksy geweest. Bijkomend ironisch aspect is dat het schilderij vermoedelijk in waarde is toegenomen. Het werd in eerste instantie voor 1,2 miljoen verkocht, maar volgens veilinghuis Sotheby’s heeft Banksy met zijn stunt feitelijk een nieuw kunstwerk gecreëerd. Speculaties over een verdubbeling in waarde gaan rond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.