Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 13 okt 2018 / 10:00 uur

Actie Twan Huys RTL Late Night tenenkrommend genoemd

Twan Huys wordt met de grond gelijk gemaakt na de RTL Late Night-uitzending van vrijdagavond. Het riep de nodige kritiek op van kijkers en mede-journalisten dat hij Jenny Douwes, tegen afspraken in, met anti-Zwarte Pietactivisten aan tafel zette. Hij had Douwes, het boegbeeld van de ‘blokkeerfriezen’, beloofd dat ze niet met de activisten aan tafel hoefde. Gedurende de uitzending kwam hij daarop terug en stelde hij voor om beide partijen met elkaar in debat te laten gaan.

Tafel voor iedereen

Douwes hoorde vrijdag de eis van een 250 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijk tegen zich. Daarover schoof ze ’s avonds bij RTL Late Night aan, op één voorwaarde: dat ze niet aan tafel hoefde te zitten met anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie. Aan die belofte hield Huys zich uiteindelijk in de uitzending niet, omdat ‘de late night-tafel voor iedereen is’. „Ik begrijp dat jij het heel moeilijk vindt om met hun te praten”, aldus Huys tegen Douwes. „Nee”, counterde Douwes. „Eigenlijk draait de hele rechtszaak daarom. Maar ik wil er op een gegeven moment een streep onder zetten”, aldus Douwes.

Relletje en pr-stunt

De situatie schiet in het verkeerde keelgat van collega-journalisten; een aantal van hun vermoedt dat het om een bewuste pr-stunt gaat. „Ik ken het wel van de tv-wereld. Dan staat er zo’n hoofdredacteur te gillen dat we ’een relletje nodig hebben’. Alleen: naai nooit je gasten met afspraken voor dat relletje”, aldus Jan Roos, oud-presentator van onder meer PowNed, op Twitter. Telegraaf-journalist Wierd Duk spreekt over een ’authentieke pr-ramp’. „Beide partijen zijn hier kennelijk een enorm oor aangenaaid, zowel Douwes als Afrieye”, aldus Duk.

Als kritiek van andere journalisten en mediakenners komen de woorden ’echt tenenkrommend’ en ’journalistiek onwaardig’ voorbij. „Als je onder de 300.000 kijkersgrens bent gezakt, doe je blijkbaar alles om te overleven”, schrijft journalist Bart Schut. „Dus ook je naam als journalist te grabbel gooien door je gasten te naaien.”

Kritische kijkers

Niet alleen journalisten hebben hun woordje klaar over de actie van de presentator, ook bij de Nederlandse tv-kijkers schoot de actie in het verkeerde keelgat. Twan is trending topic op Twitter en krijgt flink wat kritiek te verduren omdat hij niet fair zou zijn geweest tegenover Jenny Douwes

Toestemming vragen?

Er zijn echter ook mensen die het eens zijn met het standpunt van de presentator.

Niet bereikbaar

RTL was zaterdagochtend nog niet bereikbaar voor commentaar, meldt de Telegraaf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Actie Twan Huys RTL Late Night tenenkrommend genoemd
Sluiten