Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Vader Dascha Graafsma mag laatste uren dochter zien

Sinds dinsdag bivakkeerde hij op het politiebureau in Hilversum, maar donderdagnacht heeft René Graafsma weer in zijn eigen bed geslapen. Hij wilde niet weg bij het politiebureau, voordat hij de beelden van de laatste uren van zijn dochter Dascha Graafsma mocht inkijken. Dat mag nu.

In november 2015 komt de 16-jarige Dascha na een avondje stappen in Hilversum onder de trein terecht. De politie en het Openbaar Ministerie deden onderzoek en kwamen uit op zelfmoord. Haar vader bleef sindsdien met veel vragen zitten en richtte om die reden het Team Dascha Onderzoek (TDO) op. Vanuit deze organisatie wilde hij heel graag de bewakingsbeelden zien die vlak voor haar dood zijn gemaakt.

Toevallig opgenomen

Dascha werd toevallig vastgelegd door een bewakingscamera in de buurt, toen ze ‘s nachts door Hilversum dwaalde. Op deze beelden zijn haar laatste momenten te zien en haar vader wilde dit graag bekijken om mogelijk onbeantwoorde zaken af te ronden. Politie en OM waren tegen dit plan van Graafsma. De vader vertelt NH Nieuws dat dit ,,juridisch werd verpakt onder rouwverwerking en privacywetgeving, en daar moet je het mee doen.”

Het Ministerie zag dus reden om de vader geen toegang te geven tot de beelden. Die mening is nu veranderd. ,,Het Openbaar Ministerie heeft er alles aan gedaan om binnen het kader van de wettelijke mogelijkheden en privacywetgeving dit te bereiken. Dit zijn de puzzelstukjes waar we behoefte aan hebben. Geweldig om mee verder te kunnen," aldus Graafsma. Waarom het Ministerie van mening is veranderd, is niet duidelijk. Wel bevestigt het OM dat René Graafsma de beelden mag bekijken.

Niet thuis kijken

De vader krijgt de laatste uren van zijn dochter dus te zien, maar hij mag de opname niet mee naar huis nemen. Hij bekijkt ze op het bureau in Hilversum. Daar heeft de man begrip voor. Hij is zich er ook bewust van dat er op de beelden afschuwelijke dingen te zien kunnen zijn. Maar dat neemt hij voor lief in de zoektocht naar zijn antwoord op de vraag waarom hij zijn dochter verloor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vader Dascha Graafsma mag laatste uren dochter zien
Sluiten