Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 sep 2018

Stakingen: politie komt alleen nog voor echte nood

Vanaf vrijdag 14 september 18.00 uur tot zondag 16 september één minuut voor middernacht rukt de politie alleen maar uit bij echt grote nood, het andere werk laten de mannen en vrouwen in het blauw liggen. Althans, als het aan de vakbonden ligt.

De vakbonden hebben politieagenten hiertoe opgeroepen als actie in het slepende cao-conflict dat de bonden met de korpsleiding en de minister van Justitie en Veiligheid hebben. De bonden spreken van ,,de heftigste actie ooit." Dit zal volgens politievakbond ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp grote consequenties hebben voor bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en festivals. Er is ook bewust gekozen voor het weekend vóór Prinsjesdag. Dit is volgens de bonden de ,,ultieme stap".

112 blijft bereikbaar

De bonden benadrukken dat de samenleving en de rechtsstaat met de actie niet in gevaar mogen komen. 112 blijft dus bereikbaar voor spoed en de politie zal daar altijd op reageren. In de meldkamers wordt echter een verdeling gemaakt: geweldsdelicten, heterdaad criminaliteit, roof en levensbedreigende situaties zijn spoedeisend. Maar voor bijvoorbeeld overlastmeldingen, burenruzies en dat soort zaken rukt de politie niet uit.

De afgelopen weken is de politie hard in actie om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. ,,De situatie is onhoudbaar geworden. Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft", zeggen de bonden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie weten de plannen van de bonden te bestuderen. ,,De cao-gesprekken lopen, hopelijk is er binnen afzienbare termijn een akkoord."

Voetbalwedstrijden

In de eredivisie staan volgend weekeinde onder meer ADO Den Haag – PSV (zaterdag 15 september) en AZ – Feyenoord (zondag 16 september) op het programma. De KNVB kon vrijdag nog niet zeggen of de aangekondigde acties gevolgen hebben voor de geplande voetbalwedstrijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stakingen: politie komt alleen nog voor echte nood
Sluiten