Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 4 sep 2018

Slaaptekort? Zo slapen soldaten binnen twee minuten

Goed uitgerust zijn is essentieel om overdag alert te zijn en je missie goed uit te kunnen voeren. Toch zijn de omstandigheden nogal Spartaans. Je slaapt in extreme hitte of extreme kou op een stapelbed of nog erger een op veldbeld. Je deelt de tent met tientallen anderen en met een beetje pech zijn dit niet alleen maar mensen maar ook nog muggen.

Allemaal geluiden en afleiding op een oncomfortabel dun matras, niet bepaald prettige slaapomstandigheden. Toch valt 96 procent van de Amerikaanse soldaten binnen twee minuten in slaap, zelfs onder de meest extreme omstandigheden. Hoe doen ze dit? Daar hebben ze een speciale methode voor. Deze methode wordt beschreven in het boek Relax and Win: Championship Performances en ging viraal nadat joe.co.uk hem opnieuw onder de aandacht bracht.

Soldaten slapen zelfs hier binnen twee minuten ©ANP

Snel slapen

De turbo-inslaapmethode is volgens cijfers van het Amerikaanse leger in 96 procent van de gevallen een succes. Het enige dat zij hiervoor hoeven te doen is deze truc zes weken lang consequent vol te houden. De methode is in twee belangrijke delen opgebouwd. De eerste stap is het volledig leegmaken van het hoofd.

1. Ontspan elke spier in je gezicht inclusief je tong, kaak en rond je ogen.

2. Laat je schouders zo laag mogelijk zakken. Ontspan daarna de spieren in van je bovenarm tot naar onderarm aan de ene zijde, gevolgd door de andere zijde.

3. Adem uit en ontspan je borstkas.

4. Ontspan je benen, begin van bovenaf in je dijen en ontspan de spieren telkens meer naar beneden met tot slot je kuiten

Nu het lichaam volledig ontspannen is, wordt het tijd voor het allerlaatste zetje richting dromenland. Beeld jezelf een van de volgende drie dingen in:

– Je ligt op je rug in een kano op het water, het water is kalm en de lucht boven je is blauw. Geen wolkje aan de hemel.

– Je ligt in een zwarte fluwelen hangmat in een volledig verduisterde ruimte.

– Zeg 10 seconden lang tegen jezelf in je hoofd ‘niet denken’, ‘niet denken’, ‘niet denken’.

Snorlax GIF - Find & Share on GIPHY

Piekeren

Zeker die laatste klinkt een beetje eigenaardig. Alsof je in de spiegel een hele domme geest wil oproepen. Toch lijkt deze truc wel degelijk hout te snijden. Niet alleen het Amerikaanse leger, maar ook verschillende slaapmeditatieprogramma’s maken gebruik van deze methode om snel in slaap te kunnen vallen. De meeste slaapproblemen komen door malende gedachten en afleiding. Door je lijf ‘iets anders’ te laten doen, krijgen deze notoire slaapvertragers niet de kans om jou van je nachtrust af te houden.

Maar hoe zit het dan met de vier procent waarbij dit niet werkt? Volgens het Amerikaanse leger is elk lijf anders en bestaat er niet zoiets als een ‘magische formule’ (naast natuurlijk slaappillen, maar dat is valsspelen) om jou in slaap te laten krijgen. Het belangrijkste is luisteren naar je lijf.

Werkt dit allemaal ook niet? Er bestaan een hoop manieren om in slaap te komen. Deze is speciaal voor wie in een vlaag van pure wanhoop middenin de nacht op dit artikel stuitte, na een wanhopige Google-zoekopdracht, om ‘snel in slaap te vallen’. Misschien kunnen de zelfhypnosefilmpjes op YouTube van Michael Seeley je in slaap krijgen. Doe maar oortjes in, wedden dat je het niet voor elkaar krijgt om deze video helemaal af te luisteren? Welterusten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Slaaptekort? Zo slapen soldaten binnen twee minuten
Sluiten