Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 sep 2018 / 04:21 uur

Nu al immense stroomstoringen door orkaan Florence

Orkaan Florence is nog niet eens aan land en nu al zitten tienduizenden Amerikanen in de staat North Carolina zonder stroom. Het gaat om zeker 88.000 huishoudens die op dit moment geen elektriciteit hebben. Verwacht wordt dat Florence vrijdagochtend aan land zal komen.

Overstromingen

Grote delen van North- en South Carolina hebben al wel te maken met uitlopers van Florence. In de kustgebieden zijn al veel straten overstroomd door hevige regenval en doordat het stijgende water in de zee ervoor zorgt dat rivieren overstromen. Het water gaat alleen nog maar verder stijgen, als de orkaan dichterbij komt.

Enkele uren voordat Florence aan land komt, is de orkaan afgezwakt tot categorie 1. Het Nationale Orkaancentrum (NHC) van de Verenigde Staten laat echter weten dat het daardoor niet minder gevaarlijk wordt. De overstromingen en regenval worden niet minder doordat de windkracht afneemt, zegt het NHC.

Laatste kans

Nog ongeveer tien miljoen mensen bevinden zich in gevaarlijk gebied ,,Als je nog niet weg bent, doe dat dan nu, het is je laatste kans”, waarschuwde Roy Cooper, de gouverneur van North Carolina. ,,Je brengt niet alleen je eigen leven in gevaar, maar ook dat van hulpverleners die je moeten redden."

In North Carolina valt tussen vrijdag en zaterdag evenveel regen als normaal in acht maanden, ongeveer een meter. Verwacht wordt dat de orkaan langzaam over North- en South Carolina trekt en pas zondag de staten verlaat. Op dat moment is de windkracht al flink afgenomen. In het weekend blijft het wel veel regenen in de getroffen staten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nu al immense stroomstoringen door orkaan Florence
Sluiten