Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 sep 2018 / 04:54 uur

Nederlander vindt laaggeletterdheid groot probleem

Nederlanders vinden laaggeletterdheid een groot probleem. Dit blijkt uit een onderzoek van de Stichting Lezen & Schrijven naar aanleiding van de week van de Alfabetisering. Vier op de vijf Nederlanders geeft aan laaggeletterdheid niet te kunnen waarderen.

2,5 miljoen mensen

Prinses Laurentien, in 2004 oprichter van Stichting Lezen & Schrijven, geeft maandagochtend in het radioprogramma van Jeroen van Inkel (NPO Radio 5) het startsein voor die week. In de week komen in het hele land ruim 70.000 mensen in actie bij de ruim 900 activiteiten die worden georganiseerd, zoals taalquizzen, voorleesmiddagen en boekenmarkten. Dat gebeurt in samenwerking met duizend bibliotheken, gemeenten, bedrijven, ziekenhuizen en scholen.

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat met de huidige aanpak van laaggeletterdheid minder dan 5 procent van de doelgroep wordt bereikt. Mensen die laaggeletterd zijn, hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben ze ook problemen om digitaal wegwijs te worden. Laaggeletterdheid kan volgens de stichting leiden tot schulden, werkloosheid, een slechte gezondheid, schaamte en minder zelfvertrouwen.

Persoonlijke situatie en niveau

In 2019 buigt het kabinet zich over de aanpak voor de komende jaren. Lezen & Schrijven vindt dat alle volwassenen recht hebben op taalonderwijs dat past bij hun persoonlijke situatie en niveau. Dat is onderwijs op school, in iedere gemeente, maar ook hulp die een laaggeletterde nodig kan hebben bij het UWV, een schuldhulporganisatie of een ziekenhuis. Om dit te bereiken pleit Lezen & Schrijven voor meer onderwijsplekken en meer docenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlander vindt laaggeletterdheid groot probleem
Sluiten