Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 3 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Mannen toch niét beter in navigeren dan vrouwen

Mannen roepen al jaren dat zij beter kunnen navigeren dan vrouwen. Niets blijkt echter minder waar (al vinden de mannen nog steeds van wel). Uit een publieksonderzoek van de Universiteit Leiden en het Weekend van de Wetenschap (6 en 7 oktober) blijkt namelijk dat niet geslacht maar leeftijd een grote rol speelt in het navigeervermogen.

Het gaat dan nog om het old-skool zonder navigatie zijn en je de weg bijvoorbeeld al lopend door een stad moet zien te vinden. En waarbij Google Maps je niet vertelt welke kant je op moet.

Test met online game

Aan het publieksonderzoek deden meer dan 8000 mensen mee. Het navigeervermogen van deze respondenten werd getest door middel van een online game. In deze game moesten de deelnemers verschillende opdrachten uitvoeren. Hieruit kwam naar voren dat vier van de vijf opdrachten moeilijker uit te voeren is voor mensen met een hogere leeftijd.

Ineke van der Ham, neurowetenschapper en leider van het onderzoek, wil mensen die navigatieproblemen hebben helpen. Mensen met een hersenbeschadiging hebben soms moeite met de weg vinden, net als mensen met dementie. Verdwalen is dan een groot probleem. Op dit moment bestaat er nog geen succesvolle therapie om deze mensen te helpen.

Van kinderen tot bejaarden

„Vergelijkbare studies naar leeftijd en navigatie-gerelateerde vaardigheden zijn gelimiteerd in aantal proefpersonen, leeftijdsrange en de soorten opdrachten. Aan onze game namen kinderen tot bejaarden deel, wat ons dus zeer waardevolle data heeft gebracht en wat ons helpt bij het ontwikkelen van een behandeling”, stelt Van der Ham.

Verder is het verschil tussen het navigeervermogen van mannen en vrouwen bijna niet te zien. En als dit al wel te zien is dan komt dat doordat ouder worden een groter negatief effect heeft op vrouwen. Daarnaast hebben je geslacht en je leeftijd ook invloed op hoe jij je eigen navigeervermogen inschat. Zo overschatten oudere mensen zichzelf meer. En waar vrouwen zichzelf vaak onderschatten, overschatten mannen zichzelf juist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.