Metro
Metro Nieuws 19 sep 2018 / 05:44 uur

Komt het er eindelijk van? Wc’s in alle treinen

Als het aan de ombudsman voor het openbaar vervoer ligt, is het dan nu eindelijk zo ver: wc’s in alle treinen en op alle perrons. Ook voor sprinters in de regio en de kleine haltes.

Openbaar vervoer vermijden

„We krijgen meer klachten over het ontbreken van wc’s op het spoor. Dat kan anno 2018 natuurlijk niet meer. Als je moet, dan moet je. Vooral ouderen en zieken kunnen in grote problemen komen als ze onderweg niet tijdig naar het toilet kunnen”, stelt ombudsman Annemarie Den Toom in gesprek met De Telegraaf.

Expert Freek Bos heeft het idee dat mensen bewust het openbaar vervoer mijden, omdat er niet genoeg sanitaire voorzieningen zijn. „Dat staat toch dwars op wat we in Nederland willen? Wie de auto pakt, vindt elke twintig kilometer wel een tankstation of restaurant waar je kunt poepen en plassen. Zo hoort het."

Komt het er eindelijk van? Wc's in alle treinen
Wc in nieuwe sprinters / ANP

Billenknijpen

Reizigersvereniging Rover wil dat elk ov-station in Nederland ook veiliger en leefbaarder wordt. „Wij pleiten overal voor bemande servicepunten, waar reizigers terechtkunnen voor koffie, hulp en toiletbezoek. Het blijkt dat veel Nederlanders onzeker zijn. Die grote behoefte moeten vervoerders en overheden invullen", aldus Bos.

Het zou ‘billenknijpen’ zijn op de verlaten stations of in vertraagde treinen. Maar goed nieuws, NS neemt het wc-probleem namelijk erg serieus en belooft beterschap. „Alle nieuwe treinen, zowel intercity’s als sprinters, hebben toiletten aan boord, en we zijn bezig met oplossingen op de stations”, zegt een woordvoerster.

2021

Al jaren zijn de wc’s in de trein een heikel punt. In 2004 besloot de NS sprinters te bestellen zonder toiletten, een besluit dat op veel protest stuitte. In 2011 werd de NS verplicht om te zorgen dat er in 2025 in alle treinen een wc aanwezig is. In 2021 moet een grote verbouwing afgerond zijn en zouden alle sprinters wc’s moeten hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Komt het er eindelijk van? Wc’s in alle treinen
Sluiten