Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 27 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Kabinet wil ras en afkomst weten bij aanvraag wapen

Mensen die in de toekomst een wapenvergunning aanvragen of verlengen, moeten gegevens verstrekken als ras en etnische afkomst. Dat wil het kabinet. Er kan ook gevraagd worden naar politieke, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen en gezondheidstoestand.

Een Europese richtlijn dwingt het kabinet tot de wijziging van de Wet wapens en munitie. De verscherpte Europese regelgeving was een reactie op terroristische aanslagen in onder meer Parijs in 2015.

Dertig jaar bewaard

Risicofactoren voor wapenbezit zijn divers, schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in het eind juni ingediende voorstel. Dat is de reden waarom volgens hem de politie toegang moet hebben tot privacygevoelige informatie om zo tot een beoordeling te komen of de wapenvergunning kan worden verstrekt. De persoonsgegevens kunnen volgens het voorstel tot dertig jaar worden bewaard na vernietiging van het vuurwapen.

Daarbij wordt benadrukt dat bij de aanvraag van een wapenvergunning er informatie uit verschillende bronnen wordt verkregen. Daarin moet informatie als ras en etniciteit verwerkt kunnen worden. Dat zou niet betekenen dat deze gegevens van iedereen worden geregistreerd, zegt Justitie en Veiligheid.

Privacy

Regeringspartijen CDA en D66 hebben grote moeite met het wetsvoorstel. ,,Wij moeten deze privacygrens niet overschrijden", zegt D66-Kamerlid Monica den Boer in de Volkskrant. CDA’er Chris van Dam zegt zich geen situatie te kunnen voorstellen ,,die rechtvaardigt dat dit zo in de wet wordt opgenomen". Ook oppositiepartij SP vindt de regels te ver gaan. De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie is zeer kritisch, net als Autoriteit Persoonsgegevens. Die laatste vraagt zich af of deze verwerking van persoonsgegevens wel voldoende is gemotiveerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet wil ras en afkomst weten bij aanvraag wapen
Sluiten