Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 13 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

Hij maakt de aardappel sexy: kom naar De Piepershow!

De oude vertrouwde aardappel wordt dit weekend eens flink in de spotlights gezet tijdens De Piepershow. Chef-kok Freek van Noortwijk (29) draagt de knolgroente een warm hart toe en heeft zelfs een koosnaampje.

Stomme Siri

,,Siri, wat doe jij het liefst met aardappelen?” Het gaat niet om mij, Freek, verschijnt op de iPhone van Freek van Noortwijk. Hij moet erom lachen, ,,Je hebt toch ook helemaal niets aan die Siri.” In Maris Piper in de Pijp, het vierde restaurant van de jonge chef-kok, vindt het ‘diepte-interview’ plaats. Niet over MasterChef, ook niet over het wel en wee van een succesvolle chef-kok en zeker niet over zijn toekomstige bruid Katja Schuurman.

Instagram: marispiperbrasserie

Aardappelen dus

Maar over de aardappel, de knolgroente die komend weekend in het zonnetje wordt gezet tijdens De Piepershow. Freek komt binnen met een snackappel die hij voor hem op de bar neerzet en meteen tot grote doch kortstondige verwarring leidt: ,,maar het ging toch over aardappels?” (,,Ja, maar die kun je niet rauw eten.”) Zo, zegt hij dan en zet z’n tanden in de flinke Pink Lady, ,,aardappelen dus.” Na een bescheiden discussie over het juiste meervoud, waar de chef-kok behalve goed met ‘lekker eten’ ook goed met taal blijkt en aan het langste voorkeursspelling-eind trekt -al mag ‘aardappels’ ook, red.-, brandt de Brabander los.

Moeders gebakken aardappelen

Z’n allereerste ooit, herinnert-ie zich niet meer (,,ik zal ze vast als baby hebben gegeten”), de lekkerste ooit zijn toch wel die van z’n moeder. Goed voorgekookt en ‘met zorg en aandacht’ gebakken in olijfolie. Hij likt er z’n lippen weer bij af als hij aan de gebakken aardappelen aan moeders keukentafel in Breda denkt, ,,die zijn nog steeds iconisch lekker”, maar dat heeft hij ‘al zo vaak’ verteld tijdens interviews. Iets wat hij nog nooit eerder heeft verklapt dan. De állerlelijkste groente. Hij hoeft geen seconde na te denken: schorseneer, ook wel: ‘een vergeten groente’ (misschien wel daarom) en hij toont, zonder hulp van Siri, subiet een foto op z’n telefoon van een uit de kluiten gewassen wandelende takachtige groente, ,,niet echt mooi, toch?”

#schorseneer. Niet moeders mooiste verdient ook gewoon een # op Instagram

Veelzijdig

De aardappel is ook niet echt mooi, beaamt hij, maar je kunt er wel van alles mee. Een opsomming die niet zou misstaan in een opsommingsspelshow volgt. Van in de oven tot in ‘een lichte soep’ en de klassieke puree. De aardappel, het meest veelzijdige stukje knolgroente. Die niet de Schijf van Vijf staat en net weer iets anders is dan fruit of groente. Of in de woorden van Freek: ,,een opzichzelfstaande voedselentiteit, de feminist onder de knolgroenten.” Dat de zoete aardappel vaak in een adem wordt genoemd met de oude vertrouwde aardappel, is nog net geen vloeken in de kerk voor hem, maar het is wel als appels en peren en zeker geen potatopotatomet de nostalgische knol. Andere smaak, andere kleur, andere familie, ,,ze groeien wel hetzelfde.”

Djeppelkes

En dat piepers niet gezond voor je zouden zijn, wuift hij in een vloeiende beweging weg. ,,Tuurlijk zitten er koolhydraten in, maar een paar aardappelen op z’n tijd is alleen maar goed voor je, ze zitten vol voedingsstoffen en vitamines.” Hij gebruikt ze dan ook veel in zijn restaurants en hij heeft zelfs een koosnaampje voor de aardappel waarvan nooit twee hetzelfde lijken te zijn en in zijn Kebabzaak Pita in plaats van de standaard friet worden geserveerd: djeppelkes en zijn Brabantse tongval komt bij dit woord helemaal tot z’n recht. ,,Van die dikke wedges gebakken in ossenwit, vet lekker.”

Kruimig

De Maris Piper piepr), waar het restaurant naar is vernoemd (en die ze nu ook zelf telen)

Een uur met hem aan de bar van zijn Maris Piper, vernoemd naar de Engelse pieper, en je hebt een nieuwe lieveling: de aardappel, want Freek van Noortwijk weet zelfs over iets zo op het eerste gezicht niet-sexy als aardappelen zo in smaakmakers en -dragers te praten dat je er meteen zin in krijgt en zelfs een beetje kruimig raakt van de knol, waarvan de mogelijkheden legio zijn. Zo ook dit weekend tijdens de Piepershow op de Wallen, waar hij samen met partner in potato Guillaume de Beer binnen tien minuten het driegangenvluggertje serveert, achter het raam. En het is net als een echte peepshow, zo besluit hij met zijn kenmerkende jongensachtige grijns. Erin en eruit. ,,Kom je ook?”

Aardappelaandacht

Wie is er niet groot mee geworden: een AVG’tje (aardappel, vlees, groente)? Eigenlijk steeds minder mensen, ,,maar aardappelen worden juist steeds meer als groente gebruikt, bijvoorbeeld in een Indiase vega curry, of in een tortilla.” Arend Zeelenberg is projectleider van Power to the Pieper dat weer onderdeel van de Nederlandse Aardappel Organisatie is. Een hele aardappelmond vol en wat ze doen? De aardappel de aandacht geven die het verdient. Hij heeft zin in hun Piepershow, ,,we gaan een grote schijnwerper op de aardappel zetten!” En ‘m een stem geven, vervolgt hij. Dan zou-ie waarschijnlijk ‘eet mij!’ zeggen, op welke manier dan ook, ,,want je kunt echt van alles met die pieper.”

AVG'tje, nog altijd lekker! / Instagram aardappel_nl

De Piepershow: gratis aardappelen

De Piepershow: vrijdag en zaterdag opent dit eenpersoons pieperpop-up-restaurant op de Wallen (Oudezijds Achterburgwal 27), waar je binnen tien minuten drie aardappelhoogstandjes gratis geserveerd krijgt, bedacht en bereid door chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Wie het eerst komt, die het eerst maalt, en check ook zeker even hun Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.