Kyrie Stuij
Kyrie Stuij Nieuws 17 sep 2018 / 16:51 uur

Glennis Grace door de ogen van de Jordaan

Het meisje van de zoon van de stalbaas, de zangeres die spontaan een kroeg in een Frans ski-oord in vervoering bracht en de vrouw met wie je niet moet sollen. Glennis Grace door de ogen van de Jordaan.

,,Jongedame, wat gaan we eten vanavond? Stukkie andijvie?’’ De klok heeft maandag het middaguur nog niet geslagen en het stroomt al vol op de Westerstraat-markt in de Jordaan: De wekelijkse handel in verse producten, textiel, koopjes en de laatste roddels uit de buurt.

Verkering

,,Ah, Glenda! Die kwam vroeger als klein meisje nog aan de stal’’, vertelt marktkoopman Jim, van ’de groente- en fruitwinkel aan de Lindegracht’. ,,Leuke meid, hoor. Brutaal ook. Ik herinner me haar vooral nog van de tijd dat ze verkering had met de zoon van de stalbaas. Dan zat ze achterop bij hem op de kraamtrekker. Zag je haar als zestienjarig meisje voorbij scheuren.’’

Jim is niet de enige die naar Glennis Grace verwijst met haar echte naam, ’Glenda’. In de Jordaan staat de zangeres, ook na haar internationale succes, nog altijd bekend als ’het meisje uit de buurt’, ’de zangeres op de kermis’ of ’de pittige tante met het hart op de tong’.

Finale

Inmiddels heeft Grace hoge ogen in Amerika gegooid, waar ze geprezen wordt om haar soulvolle stem, haar gelijkenis met Whitney Houston en haar achtergrond als alleenstaande moeder. Nu ze door is naar de finale komt de prijs van een platencontract en een miljoen dollar steeds dichterbij. Dinsdagnacht vindt de finale plaats. Dan volgt er een dag om te stemmen op de verschillende kandidaten.

Grace zou dus zomaar kunnen terugkeren als echte superster in Amsterdam. Niet dat de Jordaan collectief de talentenjacht in kroegen uitzendt, maar dat buurtgenoten individueel kijken, is zeker, stelt Marian van Alphen van de sokken- en ondergoedstal. Als zangeres van het Amsterdams Zwanenkoor mocht ze onlangs meezingen met Grace, tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door. ,,Het leeft hier absoluut. Misschien wordt er niet dag en nacht over gepraat, maar ’s avonds heeft iedereen de tv aan om het te volgen.’’

Marian van Alphen: ,,Ze is al binnen. Las Vegas roept!''

Een rondje door de Jordaan leert dat inderdaad iedereen Grace kent. Is het niet van tv, dan is het wel uit de buurt. Volgens ’bijna buurvrouw’ Jannie kon je, wanneer je vroeger de ramen open had, haar horen zingen wanneer ze als klein meisje naar school liep.

De waardering is groot voor Grace’s nuchtere instelling, die ervoor zorgt dat ze net zo comfortabel oogt in joggingbroek en zonder make-up, als een zorgvuldig geselecteerde outfit voor een optreden. ,,Haar moeder zei ooit tegen me: ’Glenda is eigenlijk een heel gewoon meisje, maar als ze het podium betreedt dan transformeert ze’’, vertelt Geertje die samen met vriendin Gea en hond Bambi een ochtendwandeling maakt. ’Een bijzondere vrouw’, noemen ze haar. ,,We duimen voor d’r; een meisje uit de buurt. Knap dat ze zover gekomen is.’’

Gea, Geertje en hond Bambi: ,,Een sterke en bijzondere vrouw. We duimen voor d'r!''

Sinds een oud filmpje van AT5 is opgedoken waarin de zangeres een automobilist uitscheldt voor ’klerelijer’, ligt de nadruk de laatste dagen veel op haar pittige karakter, ziet Marja de Bast-Bakker, verkoopster van tweedehands kleren. Ze kent Grace van de camping waar ze regelmatig gelijktijdig vakantie vierden. ,,Glenda heeft haar hart op de tong, daar wordt ze nog weleens op afgerekend. Maar dat is hier heel normaal. Het is gewoon een lekkere, spontane meid die het hartstikke ver geschopt heeft.’’

Marja de Bast-Bakker: ,,Glennis, heel veel succes! Ik volg je!''

In Café De Zon loopt barvrouw Jopie Schulte vol trots naar een muur met foto’s, waar ook Glennis Grace te zien is, met een stralende lach aan de bar. ,,Ze heeft hier voor de gein nog een blauwe maandag gewerkt. Maar dat was he-le-maal niks voor haar. Zij wilde gewoon zingen.’’

Jopie herinnert zich nog goed hoe ze Glennis jaren geleden tegenkwam in hetzelfde Franse ski-oord, waar ze gezamenlijk de avond doorbrachten. ,,We spoorden haar aan om op te treden. Nou, ze klinkt dus precies als Whitney Houston, dus die kroeg zat binnen no-time barstensvol. De kroegbaas dacht dat ze stond te playbacken, zo goed was het! Echt, dikke rijen stonden er voor de deur.’’ Lachend: Die kroeg heeft denk ik nog nooit zo goed gedraaid.’’

Jopie Schulte: ,,Ze staat bij ons op de foto. Hopelijk keert ze als winnaar terug!''

Als dinsdagnacht nog licht brandt achter de ramen in de Jordaan, is het duidelijk waar de Amsterdammers naar kijken. ,,Ach, of ze wint of niet, we gunnen haar de wereld’’, vervolgt Van Alphen. ,,Ze is al binnen. Las Vegas roept!’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Glennis Grace door de ogen van de Jordaan
Sluiten