Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 13 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Gezocht: jonge mannen, zonder angst voor naalden

Jonge, gezonde mannen zónder angst voor naalden. Ze zijn van harte welkom bij bloedbank Sanquin. Er dreigt namelijk een tekort aan jonge mannelijke bloeddonoren. De organisatie hoopt door onder andere een campagne onder gamers de groep aan zich te binden.

Donoren

In totaal zijn er op dit moment ongeveer 80.000 jonge donoren. Hierbij gaat het om mensen jonger dan 35. Het overgrote deel van deze donoren is vrouwelijk. ,,We zoeken altijd nieuwe jonge bloeddonoren en als dat mannen zijn dan is dat mooi meegenomen”, stelt Merlijn van Hasselt, woordvoerder van Sanquin. Op dit moment is slechts tien procent van het totale donorbestand (320.000 mensen) man en jonger dan 35 jaar.

Verschil

,,Er is een verschil in hoe vaak mensen per jaar kunnen doneren. Vrouwen mogen maar drie keer per jaar doneren terwijl mannen vijf keer per jaar mogen doneren”, vertelt van Hasselt. Meer mannelijke donoren betekent meer donaties per jaar. En meer donaties betekent meer bloed in de bloedbank.

Zekerheid

In principe zijn alle jonge mensen welkom. ,,Als we nu voldoende jonge mensen aantrekken dan hebben we straks meer zekerheid”, constateert van Hasselt. Je mag doneren van je achttiende tot en met je vijfenzestigste. Sanquin hoopt dus dat alle jonge mensen die zich nu aanmelden, voor lange tijd bloed blijven doneren. Zo blijft de bloedbank gevuld.

Wie wil doneren kan terecht bij een bloedbank in de buurt. Van Hasselt benadrukt hoe lonend dat is: ,,Ook jouw bloed kan een leven redden!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.