Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Dodelijke bacterie in Nederland: 18 doden, 78 zieken

De snel oprukkende bacterie meningokokken Type W heeft aan 18 mensen het leven gekost. Ook zijn er 78 mensen ernstig ziek. Het aantal overledenen is sterk gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Zo vielen er vorig jaar zes doden. Volgens nabestaanden had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) veel eerder in moeten grijpen.

Schokkend

Volgens het AD maakt de bacterie steeds meer slachtoffers. Zo vielen er dit jaar tot nu toe al achttien doden, tegenover zes in 2017, drie in 2016, en geen slachtoffers in 2015. Een opmerkelijke factor is dat het voornamelijk gaat om jongeren tussen de 15 en 19 jaar oud.

Ook Arie van der Ende, hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, is onder de indruk van de snelle stijging van de sterftecijfers. „Zo’n hoog sterftecijfer vind ik schokkend en die stijging zet nog steeds door.”

Prik

De cijfers laten zien dat er in de periode tussen 2015 en 2017 in totaal 139 mensen ernstig ziek werden. Daarvan overleefden zeventien mensen het niet. Dit komt neer op een sterftekans van 12 procent. Dit jaar zijn er achttien mensen overleden. Dit zijn drie keer zoveel mensen als in dezelfde periode van vorig jaar. „De sterftekans komt daarmee uit op ruim 23 procent. Dat is bijna dubbel zoveel als in de jaren ervoor” aldus van der Ende.

Het RIVM lanceerde maandag een landelijke inentingscampagne tegen meningokokken type W. Vanaf nu zal iedereen in het jaar dat hij of zij 14 wordt een uitnodiging op de mat krijgen voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.