Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 sep 2018

Dit staat Bill Cosby te wachten in de gevangenis

Van de ooit zo populaire Bill Cosby is niet veel meer over. De ster, die ooit de bijnaam ‘America’s Dad’ had, werd afgelopen dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal drie tot maximaal 10 jaar.

Veel Amerikanen zijn nu benieuwd waar de gevallen komiek deze jaren door gaat brengen. Amerikaanse media schrijven dat hij direct na de zitting in de rechtbank is overgebracht naar de staatsgevangenis in Phoenix, in de staat Pennsylvania.

Eenpersoonscel

Het is een maximaal beveiligde gevangenis, met plek voor 3.830 bedden. John Wetzel, hoofd van de gevangenis, liet in een verklaring weten „al de noodzakelijke maatregelen te treffen om de veiligheid van meneer Cosby en het algemene welzijn van iedereen binnen de instelling te garanderen.”

Volgens Lisa Durand, woordvoerder van de gevangenis in Phoenix, verkeerde Cosby gisteravond bij aankomst in een goede stemming. Hij werd geplaatst in een eenpersoonscel en kreeg een aantal basisbenodigdheden mee. Denk aan een uniform, toiletspullen, beddengoed, handdoeken, en door de staat uitgegeven laarzen. De gevangen moeten om zes uur ’s ochtends klaar staan voor hun cel. Volgens Durand „voor het tellen van het aantal gevangenen.”

Een eenpersoonscel in de staatsgevangenis in Phoenix. / Foto: Pennsylvania dept. of corrections

Mikpunt voor gevangenen

Wetzel zei verder dat het doel op de lange termijn is de heer Cosby te plaatsen tussen de andere gevangenen, waar hij gedurende zijn tijd achter de tralies, gewoon deel zal nemen aan het opgestelde programma. Het is echter nog niet duidelijk of Cosby zijn hele straf in Phoenix zal uitzitten, of dat het uiteindelijk toch beter is hem over te plaatsen. Dit is onder meer afhankelijk van de veiligheid en gezondheid van de veroordeelde.

Na zijn veroordeling liet zijn advocaat, Joseph P. Green, al weten zich zorgen te maken over de gesteldheid van zijn cliënt. Zo is Cosby al op leeftijd (81 jaar oud), kan hij slecht zien, en gaat zijn gezondheid achteruit. Green zei te vrezen dat Cosby een mikpunt wordt voor de andere gevangen. „Gevangenneming zou enorm veel druk op hem leggen, gezien zijn onbekwaamheid en zijn leeftijd. Hoe moet hij mensen van zich af slaan die hem proberen uit te dagen?” De situatie van Cosby zou echter niet anders zijn dan van andere gevangenen.

Foto: Pennsylvania dept. of corrections

Eerste avondmaal

Cosby zal net als iedere andere gevangene arbeid moeten verrichten. Entertainmentwebsite TMZ speculeerde eerder al wat dit eventueel zou kunnen zijn. Onder andere het helpen in de keuken en het verrichten van onderhoudswerkzaamheden passeerden de revue.

Zijn eerste avondmaal bestond overigens uit een kipburger met aardappelpuree, groente, en een bakje pudding toe. Dit tot hilariteit van veel Amerikanen. Cosby was namelijk jarenlang het gezicht van het grootste puddingmerk van Amerika.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit staat Bill Cosby te wachten in de gevangenis
Sluiten