Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 1 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Dakloze tiener Parijs blijkt totaal niet onschuldig

Het was hét feelgood-verhaal in Frankrijk van de voorbije week. In een vlaag van massale solidariteit werd de dakloze Maëlig van 18 omarmd door talloze Parijzenaren en de Franse media nadat een tweet over aangrijpende verhaal viraal ging.

Er werd, ook op dit medium, gesproken van een moderne variant op het sprookje van Le Petit Prince. Toch blijkt de 18-jarige nogal wat op zijn kerfstok te hebben en heeft hij bij een vrouw die hem onderdak verleende een iPhone en een portemonnee gestolen.

De oorspronkelijke tweet die alles in gang zette werd meer dan 70000 keer gedeeld ©Twitter

Dief met crackpijp

Maëlig kreeg nadat er een tweet over hem en zijn verhaal viraal ging, massaal hulp aangeboden van Parijzenaren die zich het lot van de jonge dakloze erg aantrokken. Een van hen was Martine, zij nam de jongen in huis zodat hij in een goed bed een goede nacht slaap kon krijgen. Hier ging het echter mis.

Nadat het er aanvankelijk gezellig aan toe ging in de woning in het Negende Arondissement, moest de tiener ineens weg. Hij verliet de woning en sindsdien is de portemonnee en de iPhone van de vrouw spoorloos. En hier blijft het niet bij, de jongen was in zijn haast ook nog wat van zijn eigen spullen vergeten.

Dit waren onder meer een plastic zak met kleding, een lijst met telefoonnummers van jonge vrouwen en een crackpijp. Martine is teleurgesteld in het gedrag van de dakloze, toch wil in de toekomst mensen die het minder hebben getroffen helpen. Dit vertelde ze aan Le Parisien.

https://twitter.com/iam_longo/status/1035269020990296066

Wolf in schaapskleren

Journalisten besloten het verhaal van de 18-jarige jongen eens onder de loep te nemen. Zij stuitten helemaal niet op een zielige dakloos slachtoffer van zijn familie, maar op een jeugdige delinquent die er nogal obscure gewoontes op nahield.

De kleine prins is eerder een wolf in schaapskleren. En echt subtiel gaat dit er niet aan toe. Zo poseert hij met buitgemaakte biljetten die naar alle waarschijnlijkheid niet op een eerlijke manier zijn verdiend en moest hij in het verleden bijna naar een jeugdgevangenis.

Ook van het verhaal dat hij sinds april dakloos zou zijn klopt niks. In zijn berichten van de afgelopen maanden is hij duidelijk goed doorvoed te zien terwijl hij van het goede leven geniet en schoenen van Nike koopt.

In juli is hij op vakantie geweest naar Toulon-sur-Mer. Ook zijn er enkele twijfelachtige beelden opgedoken met wapens en vage verwondingen. Zijn familie wil niks meer met hem te maken hebben omdat hij gewelddadig was en een hekel had aan autoriteit.

https://twitter.com/iam_longo/status/1035284938499784707

Sprookjes bestaan niet

Het virale verhaal van een dakloze maar fotogenieke jongeman die een blogster tegenkwam bleek nog een andere kant te hebben. Franse media hebben een paar dagen lang in deze waan geleefd tot de ware feiten aan het licht kwamen.

De journalistiek dook er bovenop want het was inderdaad een goed verhaal. Toch is het werk van een journalist meer dan alleen verhalen vertellen en clicks scoren. Dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien.

Het verhaal van Maëlig is een leermoment, ook voor mij. Hoewel het geen ‘fake news‘ was, bleek het wel degelijk een onvolledig verhaal. Sprookjes worden niet voor niks sprookjes genoemd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.