Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 17 sep 2018 / 17:49 uur

D66-stemmer zegt vertrouwen in Pechtold massaal op

Het vertrouwen in Pechtold is enorm gekelderd. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Een Vandaag dat daags voor Prinsjesdag gepresenteerd werd. Van de D66-stemmers steunt nog maar 42 procent hun fractievoorzitter ten volle.

92 procent

Dat is een schokkend percentage als je je bedenkt dat dit exact een jaar geleden nog op 92 procent lag. De onvrede heeft meerdere redenen. Het afschaffen van het raadreferendum en de samenwerking met de VVD met daarbij de afschaffing van de dividendbelasting zijn veel genoemde redenen.

Naast Pechtold moet ook Sybrand Buma van het CDA het ontgelden. Het vertrouwen is gezakt van 78 naar 59 procent. Ook het meeregeren speelt hierbij een grote rol. De doelen van het CDA zouden te onzichtbaar zijn in deze regering en de partij lijkt een ‘bijwagen’ van de VVD. Premier Mark Rutte levert zelf ook aardig in van 91 naar 76 procent.

Al met al komen de cijfers redelijk overeen met de opiniepeilingen van de laatste tijd, waarbij D66, CDA en in mindere mate VVD veel inleveren.

Winnaar Baudet

Uiteraard is er ook een ‘winnaar’, namelijk Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Hij leidt en heeft het vertrouwen van 94 procent van zijn kiezers. Vorig jaar voerde Geert Wilders de ranking nog aan met 95, maar het PVV-icoon is gezakt wat de waardering van zijn achterban (89 procent).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
D66-stemmer zegt vertrouwen in Pechtold massaal op
Sluiten