Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 sep 2018 / 13:14 uur

Britse politie gaat ogen automobilisten testen

Word je door de politie aan de kant gezet en kan je een kentekenplaat op twintig meter afstand niet lezen? Dan ben je je rijbewijs kwijt. Drie politiekorpsen in Groot-Brittanië gaan dit doorvoeren in hun beleid. Zij gaan het zicht testen van alle automobilisten die worden gecontroleerd, schrijven Britse media.

Het gaat hier om een campagne die meer duidelijkheid moet geven over hoeveel slechtzienden er eigenlijk achter het stuur zitten. ,,Een risicovolle situatie over het hoofd zien of er niet in slagen snel genoeg te reageren, kan catastrofale gevolgen hebben”, zei de woordvoerder van de deelnemende korpsen. Daarom wordt ,,op iedere gelegenheid” een ogentest uitgevoerd.

Rijbewijs intrekken

De politie beschikt sinds 2013 over de mogelijkheid om binnen enkele minuten rijbewijzen te laten intrekken. Die procedure kon daarvoor dagen in beslag nemen, maar werd aangepast nadat een zestienjarig meisje was doodgereden door een 87-jarige automobilist. Hij was enkele dagen voor de aanrijding gezakt voor een ogentest van de politie, maar weigerde zijn rijbewijs af te geven.

In Nederland let de verkeershandhaving vooral op de zogenaamde VARAS-feiten: Veelgepleegde hufterfeiten, Afleiding, Rood licht, Alcohol en drugs én Snelheid. Deze overtredingen zouden namelijk voor veel verkeersslachtoffers zorgen. Tijdens de controles op de VARAS-feiten let de politie ook op of de inzittenden iets anders op hun kerfstok hebben. Zo kan iemand te hard rijden, maar ook een inbreker of drugsdealer zijn. Zo worden dankzij verkeerscontroles ook misdrijven voorkomen of opgelost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britse politie gaat ogen automobilisten testen
Sluiten