Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 sep 2018 / 04:44 uur

Besluit over lot 1100 dieren in Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen leven op dit moment 1100 edelherten en konikpaarden. De provincie besloot al eerder dat deze dieren weg moeten. Dinsdag nemen de Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland een besluit over de vraag hoe dat moet gaan gebeuren.

Ingewikkelde operatie

Voor de konikpaarden lijkt elders plek te zijn. Maar edelherten laten zich veel minder makkelijk vangen dan paarden. Volgens deskundigen wordt dat een ingewikkelde en kostbare operatie, die de dieren erg veel stress bezorgt. GS hebben deskundigen nog eens op papier laten zetten of vangen en verplaatsen een optie is.

Andere wetenschappers hebben onderzocht of anticonceptie een mogelijkheid is. Het overschot aan herten sterft dan vanzelf uit. Dat gaat wel een tijd duren, terwijl ingrijpen in de Oostvaardersplassen liefst nog voor de komende winter geregeld moet zijn. Volgens de commissie Van Geel, die voor Flevoland advies uitbracht over de toekomst van de Oostvaardersplassen, is afschot van de herten de enige uitvoerbare mogelijkheid.

Bezwaar

Het is onduidelijk wanneer gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer kan beginnen met het verwijderen van dieren uit het gebied. Er lopen al twee procedures over de status van het wild in het gebied. Tegen het komende provinciale besluit over het lot van de dieren kan ook nog bezwaar worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Besluit over lot 1100 dieren in Oostvaardersplassen
Sluiten