Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 17 aug 2018 / 18:25 uur

Vrouw heeft na 28 jaar contactlens nog in haar oog

Raar maar waar: een 42-jarige vrouw uit Groot-Brittannië ging naar de dokter met een gezwollen oog, en kreeg te horen dat ze een cyste boven haar oogbol had. Ze moest geopereerd worden, maar tijdens de ingreep deden de chirurgen een bijzondere ontdekking. Ze vonden een contactlens, die maar liefst 28 jaar in het oog van de vrouw zat. Ja, 28 jaar.

Ongeveer een half jaar geleden kreeg de Britse vrouw last van een hangend ooglid en nam de zwelling meer en meer toe. Verschillende MRI-scans toonden aan dat het om een cyste ging die operationeel verwijderd kon worden. Gedurende de operatie vond de chirurg in de cyste een harde contactlens, die afgezien van enkele kleine scheurtjes amper beschadigd was. Dat schrijft het medische tijdschrift BMJ Case Reports.

Badmintonpluimpje

De vrouw kon zich niet meer herinneren dat ze de lens nog in haar oog had, en had geen idee dat ze hem nooit had uitgedaan. De moeder van de vrouw herinnerde zich wel hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Toen de vrouw 14 jaar was, kreeg ze tijdens een middag badmintonnen een badmintonpluimpje in haar oog. Daarmee ging ze naar de dokter, en die zei dat er verder niets ernstigs aan de hand was, maar dat het oog erg geïrriteerd was. De vrouw moest enkele dagen druppelen en dan zou het vanzelf overgaan. Aangezien zowel zij als de arts geen lens gezien of gevoeld heeft, nam ze aan dat ze de lens – die ze tijdens het incident droeg – verloren was.

Regelmatige controle

Al die tijd heeft de Britse geen idee gehad dat de contactlens nog in haar oog zat. Hoe kan dat, zou je denken? Maar ze had er nooit last van en ging zelfs regelmatig op controle bij de oogarts. Voor het medische team is het dan ook een raadsel waarom de oogproblemen nu pas zijn ontstaan en waarop de lens nooit eerder ontdekt is…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw heeft na 28 jaar contactlens nog in haar oog
Sluiten