Metro
Metro Nieuws 17 aug 2018 / 12:54 uur

Veel ziekmakende teken op honden en katten

De meerderheid van de teken die voorkomen op honden en katten is besmet met ziekteverwekkers die ook voor mensen schadelijk zijn. Dat blijkt uit de eerste cijfers van een onderzoek naar teken in ons land. Dit betekent dat bestrijding van de teken bij dieren ook bestrijding van nare gevolgen bij mensen zou kunnen opleveren.

Halverwege april werd in Nederland de Bayer Tekenscanner gelanceerd. Hierdoor zijn binnen twee maanden 546 teken onderzocht. Dat konden onderzoekers doen omdat mensen via de Tekenscanner informatie aanleverden of de teken zelfs opstuurden naar het Utrechts Centrum voor Teken-gebonden Ziekten (UCTD) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Uit deze eerste onderzoeksresultaten blijkt dat zowel honden als katten teken bij zich dragen die infecties bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Het onderzoek toont aan dat een groot deel van de teken besmet is met zogenaamde ‘humane pathogenen’ die ook bij mensen de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken.

Ook in de tuin

En wie denkt alleen teken te krijgen van een stevige boswandeling heeft het mis. Teken zijn overal in Nederland. Niet alleen in de bossen, maar ook in je eigen tuin. De vervelende, kleine parasiet kan verschillende ziekten overdragen, waarvan de ziekte van Lyme wel de bekendste is. Geschat wordt dat er jaarlijks ruim één miljoen mensen door teken worden gebeten, waarvan ongeveer 200.000 mensen door een besmette teek. 20 tot 30.000 van hen krijgt de ziekte van Lyme.

We controleren onszelf zorgvuldig na een dagje in de natuur, maar het lijkt voor mensen minder bekend te zijn dat ook de huisdieren teken kunnen krijgen. De meeste baasjes houden rekening met vlooien, maar minder met teken. Nu blijkt dus dat de teken op huisdieren wel degelijk een gevaar opleveren voor mensen. Bestrijding van deze teken zou voor mens en dier minder kans op ziektes opleveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel ziekmakende teken op honden en katten
Sluiten