Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 28 aug 2018 / 07:45 uur

Tochtige tuimelaar terroriseert toeristen

Zwemmen met dolfijnen is voor veel mensen een grote droom. Dolfijnen staan doorgaans bekend als vriendelijke en intelligente dieren die geen vlieg kwaad doen. Toch laat dit Franse exemplaar zien dat ook dolfijnen gewoon wilde dieren zijn met bepaalde behoeftes.

De burgemeester van Landévennec, een badplaats in Bretagne, heeft nu een zwemverbod ingesteld. De reden? Het bronstige zeezoogdier valt zwemmers lastig met zijn toespelingen..

View this post on Instagram

Bretagne (feat. 🐬 ⛵️🌾) . . . #bretagne #france #landevennec #roscanvel #cameretsurmer #dolphin #nature #boat #landscape #familytrip #canon #60d #eos60d #nofilter

A post shared by Lorenzo Maroni (@lorymaro) on

Toeristische trekpleister

De dolfijn, die Zafar wordt genoemd, is een goede bekende voor bewoners en bezoekers van de kust van Bretagne. Een paar maanden geleden dook het dier op in de baai van Brest en werd vanwege zijn sociale gedrag al snel een graag geziene gast. Met zijn typerende vrolijke dolfijnengedrag stal hij de show.

Hij zwom met de bootjes van de plaatselijke zeilschool mee en sommige zwemmers mochten hem zelfs bij de rugvin vasthouden om een stukje te zwemmen. De mensen waren blijkbaar voor Zafar zulk prettig gezelschap dat zijn gedrag een paar weken geleden veranderde van vriendelijk naar opdringerig. Zeer opdringerig. Het dier was seksueel opgewonden geraakt en stak dit niet onder stoelen of banken.

De getroffen badplaats ligt in de baai van Brest ©Google Maps

Wrijving

De wulpse Zafar terroriseert nu sinds een paar weken de lokale bevolking en de badgasten in het water. Een frisse duik nemen voor de kust is niet zonder gevaar meer. De niets ontziende dolfijn zwemt naar argeloze zwemmers toe en probeert zich aan hen op te dringen door tegen ze aan te wrijven. Dit is zelfs een keer zo ver gegaan dat hij de weg naar de kust blokkeerde.

Een onfortuinlijke vrouw kreeg de neus van het dier in haar kruis en werd gelanceerd. Ze raakte niet gewond maar moest wel door de reddingsbrigade in veiligheid worden gebracht. Ook kajaks zijn niet veilig voor de bronstige dolfijn.

Voor de burgermeester was de maat vol. Hij stelde een zwemverbod in als de dolfijn in de buurt was. „Voor de veiligheid is het verboden om de dolfijn binnen 50 meter te laten komen.", laat burgemeester Roger Lars weten.

Het verbod valt niet bij iedereen in goede aarde. Sommigen gingen toch het water in om met Zafar te gaan zwemmen en foto’s en video’s te maken. Een advocaat meent dat de maatregelen die tegen de tochtige tuimelaar in acht werden genomen veel te ver gaan. Hij noemt de berichtgeving ‘negatief’ en het verbod ‘buiten alle proporties’.

View this post on Instagram

#landevennec #dauphin #zafar #nageur #nagerdauphinssauvages #agnesdphotographies #radedebrest

A post shared by Agnes.D photographies (@agnes_d_photographies) on

Dolfijnenlibido

De seksueel gefrustreerde dolfijn leeft solitair en kan zijn lusten momenteel niet botvieren op een soortgenoot. Dolfijnen zijn zeer intelligente dieren die niet een duidelijke paartijd zoals veel andere diersoorten hebben.

Net als mensen hebben deze zeezoogdieren niet alleen geslachtsgemeenschap voor voortplantingsdoeleinden maar ook voor hun plezier. Dit komt maar bij een handjevol diersoorten voor zoals bonobo’s en varkens. Wetenschappers hebben zelfs dit soort gedrag gezien bij dolfijnen van hetzelfde geslacht en in groepsverband.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tochtige tuimelaar terroriseert toeristen
Sluiten