Metro
Metro Nieuws 18 aug 2018 / 14:55 uur

Slachtoffers brugramp Genua geëerd met lang applaus

Bij de staatsbegrafenis van de slachtoffers van de ingestorte snelwegbrug nabij Genua werd zaterdagmiddag langdurig geapplaudisseerd toen de namen van de 38 bevestigde slachtoffers werden voorgelezen. Ook verschillende ministers en voetballers van de lokale eersteklassers woonden de plechtigheid bij.

Het applaus werd weer ingezet toen de slachtoffers genoemd werden die pas vanochtend tussen het puin gevonden werden en toen aartsbisschop Angelo Bagnasco van Genua de inspanningen van de reddingswerkers prees.

De wond is diep

Ongeveer 10.000 mensen woonden de herdenkingsdienst bij die bij de haven van Genua werd gehouden. „De hele wereld kijkt op dit moment naar Genua in een grote omhelzing van emotie, genegenheid en verwachting. Elk menselijk woord, hoe oprecht ook, vervaagt uit deze tragedie. Niets kan teruggeven wat verloren is gegaan. De instorting van de Morandi brug heeft het hart van Genua doorboord. De wond is diep”, zei de aartsbisschop aan de menigte.

De aartsbisschop van Napels, Crescenzio Sepe, was strenger en harder in zijn woorden. „Je mag niet sterven door nalatigheid, achteloosheid, onverantwoordelijkheid, oppervlakkigheid en bureaucratie.”

Applaus voor ministers

Toch was er ook applaus toen verschillende ministers aankwamen aan de expohal in het noorden van Genua waar de begrafenis plaatsvond. Ook voor de leiders van de twee regeringspartijen, de vicepremiers Luigi Di Maio van de populistische Vijfsterrenbeweging en Matteo Salvini van de rechtspopulistische Lega, gingen de handen op elkaar, net als voor president Sergio Mattarella. Hij sprak voor aanvang enkele minuten met familieleden van de slachtoffers.

Kwaad op autoriteiten

De staatsbegrafenis vond plaats voor 18 slachtoffers. De families van 20 slachtoffers kozen voor een begrafenis in de privésfeer, omdat ze kwaad zijn op de autoriteiten die het ongeval hebben laten gebeuren. Gisteren werden al de eerste slachtoffers begraven.

De spelers van twee eersteklassers van Genua, CFC Genua en Sampdoria, woonden de dienst bij. Hun wedstrijden van dit weekend werden gecanceld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slachtoffers brugramp Genua geëerd met lang applaus
Sluiten