Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 10 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Rouwende orka zwemt al 2 weken rond met dood jong

Dacht je dat alleen mensen emoties voor langere tijd met zich meedragen? Dan heb je het mooi mis. Een orka in de Stille Oceaan zwemt namelijk al zeventien dagen rond met haar overleden jong. De baby overleed kort na de geboorte, iets dat de moeder maar moeilijk kan verwerken.

J35

Wetenschappers stellen dat de orka – die J35 als naam heeft gekregen – in rouw is en maken zich ernstige zorgen. „Ik kan niet geloven dat ze nog steeds haar dode kalf meedraagt. Ik word er droevig van en maak me diepe zorgen over de gezondheid en het mentale welzijn van J35″, zegt Deborah Giles van de non-profitorganisatie Wild Orca tegen The Seattle Times.

Volgens bioloog Jeff Corwin (tegenover CBS News) probeert de orka al de hele tijd nog een soort van afscheid te nemen. „Ze duwt haar baby voort in de hoop een connectie met haar te maken. Ik kan me voorstellen dat deze rouwperiode erg lang gaat duren."

Zijn collega Ken Balcomb stelt dat het gedrag van de orka niet uniek is. „We weten dat dit gedrag vaker voorkomt. We zagen dat het dier soms zonk. Dan dook haar moeder naar beneden en haalde haar weer omhoog. Iedereen is er kapot van. Dit is heel, heel erg afschuwelijk, verdrietig en ontmoedigend."

Medicatie

Er wordt op dit moment ook gediscussieerd over het helpen van de orka door toedienen van medicatie. Doordat voorlopig alleen de Verenigde Staten daartoe toestemming voor heeft geven, mogen artsen alleen ingrijpen op het moment dat ze zich in Amerikaanse water bevindt. Echter zwemt ze vooralsnog veel in Canadees gebied.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.