Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 aug 2018 / 14:34 uur

Paniek op Lombok na zware aardbeving

Update 21.00 uur

De aardbeving bij het Indonesische eiland Lombok heeft 39 mensen het leven gekost, meldt het hoofd van de rampenbestrijding aan de NOS. Vooral het noorden en westen van het eiland, waar de hoofdstad Mataram ligt, zijn getroffen.

Update 20.03 uur

Bij de aardbeving bij het Indonesische eiland Lombok zijn volgens lokale autoriteiten zeker 32 doden gevallen. Ook is er aanzienlijke schade aan gebouwen.

Oorspronkelijk bericht

Het Indonesische eiland Lombok is zondag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,0. Volgens de eerste berichten heerste er paniek onder de bewoners en vakantiegangers van het eiland.

Zo vertelt ook de 22-jarige Amsterdammer Joep van de Crommert. „Ik kwam net uit de douche en stond in de slaapkamer. Een man was aan het werk op het dak toen de boel begon te trillen. Ik keek of dat van hem kwam en keek daarna mijn vriend aan. We beseften: het is een aardbeving, en zijn naar buiten gerend.”

Paniek

Crommert vervolgt dat het eerste anderhalf uur iedereen in paniek was. „Het heeft zo’n twintig seconden geduurd. Toen we met zijn allen bij elkaar waren hebben we gekeken of iedereen veilig was, en dat was gelukkig het geval.”

Na de beving is een tsunamiwaarschuwing afgegeven, maar Crommert denkt niet dat hij gevaar loopt. Het epicentrum van de beving lag bijna 30 kilometer ten noordoosten van Lombok, Crommert zit aan de westkant van het eiland.

Verstandig

„We hoorden net van lokale mensen dat ze geen tsunami verwachten, maar als die er wel komt, dan zijn wij als een van de eersten aan de beurt.’’ Hij gaat nog wel even overleggen of het toch niet verstandig is wat meer landinwaarts te gaan. „Er zijn hier genoeg busjes, dus dat zou moeten lukken.’’

Vorige week zondag werd Lombok ook al opgeschrikt door een aardbeving. Die eiste 17 levens. Ook raakten ruim 150 mensen gewond.

De beving werd ook gevoeld op het naastgelegen eiland Bali, een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Paniek op Lombok na zware aardbeving
Sluiten