Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 aug 2018 / 10:26 uur

Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden

Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan (80) is overleden. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdag bekendgemaakt. Annan is tachtig jaar geworden en overleed in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Tien jaar lang

De Ghanees Annan werd geboren op 4 april 1938. De diplomaat bekleedde tien jaar lang, van 1997 tot en met 2006, de hoogste positie bij de Verenigde Naties. Zijn ambtsperiode werd gedomineerd door Irak, maar hij heeft ook veel gedaan voor het door oorlogen, hongersnood, vluchtelingenproblematiek en ziekten geteisterde Afrika. Ook slaagde hij erin fondsen bijeen te brengen voor de bestrijding van de aidsepidemie. Het lukte hem veel landen te overtuigen van de grote bedreiging die aids en hiv-besmetting vormt en van de noodzaak de strijd daartegen aan te binden.

Nobelprijs voor de Vrede

In 2001 kregen Annan en de VN de Nobelprijs voor de Vrede voor hun werk voor een beter georganiseerde wereld met meer vrede.

Annan zou op 18 oktober deelnemen aan One Young World in Den Haag, een forum voor ‘jonge leiders’. Hij zou er over zijn carrière spreken met mensenrechtenadvocate Amal Clooney, ter ere van zijn tachtigste verjaardag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud-VN-topman Kofi Annan (80) overleden
Sluiten