Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 16 aug 2018 / 06:35 uur

Openstaande celstraf en toch een uitkering krijgen

Vaak zijn ze onvindbaar voor justitie en politie, maar het UWV weet tientallen Nederlandse criminelen wel te vinden en die krijgen dan ook een uitkering. Dat blijkt uit cijfers van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Het gaat om criminelen die nog een gevangenisstraf uit moeten zitten.

Het kabinet heeft sinds 2011 het doel om daar een einde aan te maken. Maar nog steeds lukt dat niet volledig. Soms duurt het maanden voor een uitkering wordt stopgezet.

Rechter

En als een uitkering wordt stopgezet, lukt het criminelen soms ook nog om dat via de rechter weer terug te krijgen. In totaal zijn er dertien zaken bekend waarbij rechters de sociale diensten geboden om een uitkering door te betalen. Daarnaast moest ook nog het ingehouden bedrag worden betaald.

Rechters vinden dat het niet uitzitten van een straf onvoldoende reden is om een uitkering stop te zetten. Het is namelijk niet altijd zo dat een crimineel een straf echt probeert te ontlopen. Daarom moet Justitie eerst aantonen dat het de crimineel heeft laten weten dat hij moet zitten en dat er pogingen zijn gedaan om hem op te pakken.

Regelgeving

Maar alleen aanbellen is dan niet voldoende. Iemand die nog een aantal weken moet zitten, mag zijn uitkering houden. Dat komt omdat de politie drie keer bij de man langs is geweest, maar hij was zelf niet thuis. Daardoor kon hij volgens de rechter niet weten dat de politie naar hem opzoek was.

In een andere zaak vertrekt een crimineel naar Australië, met toestemming van het UWV. Daardoor ontloopt hij zijn taakstraf. De rechter zet die straf om in een gevangenisstraf van tien weken. Maar om het uitleveringsverdrag tussen Nederland en Australië pas geldt voor openstaande straffen van zes maanden en langer, wordt de man verder niet gezocht. Ook mag hij zijn uitkering behouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Openstaande celstraf en toch een uitkering krijgen
Sluiten