Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Ook Nederlanders willen af van klokverzetten

We moeten af van het verzetten van de klok, vindt een meerderheid van de Nederlanders die mee heeft gedaan aan de enquête van de Europese Unie. Bijna tachtig procent is voorstander van afschaffing. Of dat ook echt wat zegt over de mening van de Nederlandse bevolking, is maar de vraag: 0,16 procent van de bevolking vulde de enquête in.

Daarmee is Nederland op de 24e plaats van de 28 EU-lidstaten gekomen. Bijna vier op de tien Nederlandse respondenten ervaart het jaarlijkse klokverzetten als „zeer negatief" en zo’n 35 procent „negatief". Ruim tien procent is juist „erg positief" over de verschillende tijden, blijkt uit een overzicht.

Meerderheid wil het anders

Opvallend is dat de grootste groep respondenten uit Duitsland kwam. Van de 4,6 miljoen mensen die de enquête invulden, kwamen er zo’n 3 miljoen uit Duitsland. Zo’n 3,79 procent van de Duitse bevolking deed dan ook me. Oostenrijk en Luxemburg staan qua deelname op plaats 2 en 3. Alleen in Denemarken, Italië, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk was het percentage deelnemers lager dan in Nederland.

Griekenland, Malta en Cyprus zijn de enige EU-landen waar een groot deel van de respondenten wil dat de situatie blijft zoals die nu is. Grofweg de helft wil dat we een zomer- en wintertijd houden. Dat in tegenstelling tot de andere EU-landen. Gemiddeld wil 84 procent van de regeling af.

Zomer- of wintertijd?

De Europese Commissie heeft vrijdag een voorstel gedaan om een eind aan de regeling te maken. Of we dan met z’n allen naar de zomer- of wintertijd gaan, is nog niet besloten.

D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg is niet enthousiast. ,,Zouden we onze energie niet ergens anders voor aanwenden?’’ Zijn CDA-collega Annie Schreijer is juist erg blij. Dat geldt ook voor Peter van Dalen (ChristenUnie): ,,En nu snel doorpakken zodat we in 2019 de klok niet meer hoeven te verzetten.’’ Bas Eickhout (GroenLinks) wijst erop dat als de zomertijd het hele jaar zou gelden, het op 21 december pas rond 09.50 uur licht is in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.