Metro
Metro Nieuws 14 aug 2018 / 04:50 uur

Misstanden bij moordzaken verzwegen door het OM

Het Openbaar Ministerie (OM) weet al ruim een jaar lang van fouten die zijn gemaakt bij moordonderzoeken van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het OM stelde tot nu toe slechts één advocaat van een verdachte op de hoogte van de fouten, terwijl andere verdachten op basis van de NFI-rapportages tot lange celstraffen werden veroordeeld.

Veel onduidelijkheid

Om welke zaak het precies gaat waarbij het OM de advocaat inlichtte over de misstanden, is niet duidelijk. Het OM weet zelf ook niet precies in welke strafzaken het bewijs mogelijk besmet is door de misstanden van het NFI.

„Wij hebben het NFI gevraagd een overzicht te verstrekken, zodat in lopende zaken ter zitting adequaat gereageerd kan worden. Deze uitvraag is op dit moment nog gaande”, vertelt een woordvoerder van het College van procureurs-generaal (de top van het OM) tegen De Telegraaf

Oneerlijk proces

De krant onthulde eerder al dat een speciale commissie onderzoek doet naar de misstanden bij de moordonderzoeken binnen het NFI. Nog altijd lijkt er veel onduidelijkheid te zijn en dat kan grote gevolgen hebben voor de verdachten van lopende oorzaken. Mocht het bewijs in een moordzaak uiteindelijk niet kloppen door de misstanden van het NFI, dan kan dat betekenen dat de verdachte geen eerlijk proces heeft gehad en ten onrechte is veroordeeld.

Volgens het OM kunnen advocaten altijd bezwaar maken in lopende strafzaken waar NFI-onderzoek een rol speelt. Maar de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) vindt dat het niet alleen de taak van advocaten is om bezwaar te maken. „In afwachten van het rapport van de onderzoekscommissie zou het OM actief alle rechters en advocaten moeten benaderen in strafzaken waarin mogelijk zo’n rapport is gebruikt”, aldus de woordvoerder van de NVSA tegen De Telegraaf. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Misstanden bij moordzaken verzwegen door het OM
Sluiten