Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 8 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Mensen voelen zich aangevallen door mijn veganisme’

‘Ik wil geen vlees meer, want het is te zielig voor de dieren’. Dat besloot Eva de Schipper (25) bijna vijftien jaar geleden. Na twaalf jaar vegetariër te zijn geweest, besloot ze twee jaar geleden zelfs veganistisch te gaan eten: ‘Toen ik ermee begon, kende ik twee veganisten.’

„Ik ben sinds m’n elfde vegetariër geweest. Ik had wat filmpjes op Animal Planet gezien. Een filmpje over het slachthuis van KFC heeft uiteindelijk de doorslag gegeven”, vertelt Eva aan Metro. „Dat was niet echt leuk om naar te kijken. En op een gegeven moment leerde ik dat de zuivelindustrie erg gelinkt is aan de vleesindustrie, omdat voor zuivel kalfjes sterven. Ik vind dat we dieren geen kwaad mogen doen tenzij het strikt noodzakelijk is.”

Aangevallen

Dat brengt een aantal moeilijkheden met zich mee. Het selecteren went snel genoeg, maar vooral de houding van mensen tegenover veganistisch eten is vervelend. „Dat is eigenlijk het onhandigste. Mensen begrijpen het niet zo goed. Er wordt geen rekening mee gehouden. Je wordt vaak een beetje raar gevonden of, nog erger, mensen voelen zich aangevallen omdat zij denken dat jij hen veroordeelt.”

Toch laten de cijfers zien dat steeds meer Nederlanders minder of geen vlees eten. Inmiddels noemen 700.000 Nederlanders zich vegetariër en meer dan de helft van de Nederlanders noemt zich flexitariër. Naar schatting leven er 100.000 veganisten in Nederland.

‘Mensen voelen zich aangevallen door mijn veganisme’
Valess is een lijn vegetarische producten van Campina op basis van zuivel. / ANP

Duitse regering

En in het buitenland heeft de Duitse regering besloten dat er tijdens officiële gelegenheden van de regering alleen maar vegetarisch gegeten dient te worden. Een goede stap, vindt Eva. „Ik ben het er persoonlijk wel mee eens, want de impact op het milieu en op dierenleed wordt daardoor wel minder en krijgt meer aandacht als zo’n overheid zegt dat ze het niet meer doet. Ik hoop dat het een goed effect heeft.”

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is kritischer. „Het is wel goed om te zien dat mensen openstaan voor verandering, hoor. Maar als je wilt dat dieren echt niet lastiggevallen worden met jouw keuzes voor onder meer voeding, kun je beter voor veganisme kiezen”, aldus Debby van Velzen van de NVV.

Eerste stap

Het is goed dat er meer bewustwording ontstaat, zegt Van Velzen. „Ik denk dat er steeds meer mensen zich bewust van raken dat je ook goed zonder dierlijke producten kan leven. En dat het niet fair is naar de dieren als je ook prima zonder deze producten kan. Daarnaast zien mensen ook steeds meer de noodzaak van plantaardig eten in. Voor het milieu, voor het landgebruik, watergebruik en voor hun gezondheid.”

Eva sluit zich daarbij aan. „Toen ik twee jaar geleden begon met veganistisch eten, kende ik welgeteld twee veganisten. Inmiddels zijn er in Utrecht, dichtbij waar ik woon, al drie veganistische restaurants. Tegenwoordig hoor ik overal waar ik kom wel mensen erover praten. Ze denken eraan of zijn er op de een of andere manier mee bezig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.