Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Matige zwemvaardigheid geeft drukte reddingsbrigade

De reddingsbrigade heeft het uitzonderlijk druk dit jaar. In de periode van 2 juli tot en met 5 augustus schoten ze maar liefst 3259 keer te hulp, terwijl dat vorig jaar in de hele zomer ‘maar’ 3800 keer was.

Geen aandacht voor veiligheid

Zwemmers zoeken massaal de koelte van het water op, zonder naar hun eigen veiligheid te kijken, schrijft het Algemeen Dagblad. Directeur Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland: „Het besef van risico’s en verantwoordelijkheid zit bij zwemmers kennelijk onvoldoende tussen de oren. Dat moet en kan anders. Geen zomerdag mag nog worden vergald door weer een tragisch ongeval.”

De Reddingsbrigade ziet het helaas vele weekenden verkeerd aflopen. „We hebben een hete zomer. Dat merken we helaas. Elk weekend verdrinken twee of drie mensen. In zee, in recreatieplassen, in rivieren, zwembaden en vijvers. Onnodig."

Matige zwemvaardigheid

De reddingsbrigade ziet kinderen die de basisschool verlaten zonder zwemdiploma, minder schoolzwemmers en nieuwkomers die niet of nauwelijks hebben leren zwemmen. Dat baart hen zorgen. Daarom, beargumenteert Breedveld, is betere, goed begrijpelijke voorlichting voor zwemmers hard nodig. Ook de kwaliteit van het toezicht moet omhoog, en mensen moeten beter worden geïnformeerd over hoe ze anderen in nood kunnen redden.

Het aantal reddingsacties van de brigade is overigens wel gedaald. In 2016 rukte de brigade namelijk meer dan 7400 keer uit. „Het is evenwel nodig om aan de bel te trekken, want de zwemvaardigheid laat te wensen over. En: mensen overschatten zichzelf vaak in open water", aldus een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.