Metro
Metro Nieuws 30 aug 2018 / 09:09 uur

Marrit Leenstra ruilt schaatsen in voor studieboeken

Na elf jaar zet de 29-jarige langebaanschaatster Marrit Leenstra een punt achter haar loopbaan. Ze stopt met schaatsen en gaat zich volledig richten op haar studie.

De Friezin veroverde begin dit jaar op de Olympische Spelen van Pyeongchang brons op de 1500 meter en zilver op de ploegachtervolging. Ze maakt haar collectie olympische medailles daarmee compleet, na het goud op de ploegachtervolging bij de Spelen van 2014 in Sotsji.

Fulltime naar school

Nu gaat ze voorrang geven aan haar studie Geo-Information Science in Wageningen, vertelt ze in de Leeuwarder Courant. „Deze studie duurt twee jaar en het eerste jaar moet ik fulltime naar school. Het is niet zo dat ik helemaal klaar ben met schaatsen, maar ik wil geen dingen half doen. Het zou voor het schaatsen een weggegooid jaar worden. En ik wil na het schaatsen ook nog ergens goed in worden.”

Leenstra is getrouwd met de Italiaanse oud-schaatser Matteo Anesi en trainde de afgelopen jaren ook met de Italiaanse selectie mee. De Friezin reed eerder onder Gerard Kemkers bij de toenmalige TVM-ploeg en bij het team van schaatscoach Jan van Veen.

Altijd 4e

Leenstra stond lang bekend als de ‘eeuwige’ nummer vier, omdat ze op de grote toernooien zo vaak net naast het podium viel. In Pyeongchang was er eindelijk individueel succes voor Leenstra, die Lotte van Beek 0,01 seconde voorbleef en brons pakte. „Er zit heel veel inzet, arbeid en heimwee in die 0,01 seconde”, zei Anesi daarover bij de huldiging in het Holland Heineken House.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marrit Leenstra ruilt schaatsen in voor studieboeken
Sluiten