Metro
Metro Nieuws 4 aug 2018 / 18:34 uur

Komende nachten veel vallende sterren te zien

Liefhebbers van vallende sterren opgelet: er is een sterrenregen op komst.

Er trekt namelijk een meteorenzwerm voorbij, met het hoogtepunt in de nacht van zondag 12 op maandag 13 augustus. Volgens Weeronline zijn er die nacht extra veel vallende sterren te zien, meer dan vorig jaar. Dat komt doordat het nieuwe maan is en dus extra donker.

Donkere plek

Het aantal vallende sterren loopt vanaf nu geleidelijk op, van vijf per uur in de komende nacht tot veertig à zestig in de pieknacht. Daarna neemt het weer langzaam af.

Om de meteoren te kunnen zien, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Je kunt ze met het blote oog namelijk gewoon bekijken. Je kan het beste op een donkere plek gaan staan zonder kunstlicht en naar het noordoosten kijken.

Het beste kijkmoment ligt rond 3.30 uur ’s nachts, maar ook ’s avonds en in de eerste helft van de nacht zijn al veel meteoren te zien.

Komeet Swift-Tuttle

Vanaf komende nacht trekt de aarde langs meteorenzwerm Perseïden. De Perseïden zijn kleine stukjes van de komeet Swift-Tuttle. Wanneer deze ruimtestofdeeltjes de atmosfeer met hoge snelheid binnendringen, gaan ze gloeien. Dat wordt dus opblijven de komende avonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Komende nachten veel vallende sterren te zien
Sluiten