Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Huishoudens 300 euro meer kwijt door btw-verhoging

In 2019 zullen Nederlandse huishoudens gemiddeld 300 euro meer kwijt zijn. Dat komt door de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Ondanks dat de inkomstenbelasting omlaag gaat en de meeste lonen omhoog, zal het gemiddelde gezin toch duurder uit zijn.

Kapper

Onder het lage btw-tarief vallen onze boodschappen, de bezoekjes aan de kapper, medicijnen die we kopen maar ook boeken en theaterkaartjes. We kunnen dus wel stellen dat de verhoging van het lage btw-tarief iedereen zal raken.

Het nieuwe tarief wordt vrijwel onmiddellijk doorberekend in de consumentenprijzen, meldt het economisch bureau van ING. De verhoging van het btw-tarief maakt onderdeel uit van de grote belastinghervormingen van het kabinet. De verhoging moet in totaal zo’n 3,1 miljard euro in het laatje van de staat brengen.

Ondanks de verhoging van 3 procent zullen de meeste huishoudens er volgend jaar per saldo in koopkracht op vooruitgaan, zo belooft het kabinet. Het verlaagt namelijk tegelijkertijd de inkomstenbelasting voor werkenden. ,,Dat heeft een positief effect op de werkgelegenheid. Werken wordt zo namelijk lonender. Als werknemers netto meer overhouden zullen ze over het algemeen bereid zijn om meer te werken", stelt de ING.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.