Kyrie Stuij
Kyrie Stuij Nieuws 20 aug 2018

Hoe Maarten van der Weijden ieders held werd

Oh, wat zou het mooi zijn geweest. Het moment waarop Maarten van der Weijden langs het huis van de familie Van der Velden in Dokkum was gezwommen, even op had gekeken en daar hun zelfgemaakte spandoek had zien hangen: ‘Maarten, het is goed zo. De elfde stad is binnen! Nu maar de centen tellen.’

De familie had het hem gegund; de elfde stad aftikken en dán stoppen. In plaats daarvan stortte de wereldkampioen een klein aantal kilometers voor Dokkum in. „We hoorden het zondagavond al. Maarten overwoog om na Dokkum te stoppen. Meer dan terecht, vonden we, daarom maakten we het spandoek”, vertelt vader Klaas van de Velden. „Het is jammer dat we hem niet gezien hebben, maar dit blijft een onmenselijke prestatie. Meer dan 160 kilometer zwemmen, voor ons is en blijft hij een winnaar.”

De familie woont in de binnenstad van Dokkum, waar onder wapperende Friese en Nederlandse vlaggen groepen toeschouwers staan. Ze proosten met elkaar, zingen mee met Nederlandse hits.

Reus

Plotseling klinkt er bewondering voor een man die zojuist het water uit klimt. Paul Myers trok eerder die dag de stoute schoenen aan toen hij, ondanks het verbod, het water insprong om een stukje met Maarten mee te zwemmen. „Ik fietste een deel van de route mee, maar alsnog was Maarten sneller in het water! Ze zeggen het hier wel vaker: in Leeuwarden is het reuzentheater te zien, maar de echte reus lag vandaag toch echt in het water.”

Naast gezelligheid zijn er ook zorgen. Sinds Van der Weijden gestopt is, wordt het nieuws nauwlettend in de gaten gehouden. Iedereen wil weten hoe het nu met hem gaat.

Emotioneel

„Hij was er vlakbij, maar om medische redenen heeft hij het helaas niet gehaald”, klinkt er vanaf het podium waar de organisatie de mensen informeert. Van der Weijden blijkt opgenomen in het ziekenhuis in Leeuwarden, voor een aantal onderzoeken. De organisatie benadrukt dat het niet ernstig is, maar dat de professioneel zwemmer simpelweg niet meer verder kon.

„Het was erg emotioneel”, vertelt Paulien Eppinga die samen met haar broer Sjoerd Jan getuige was van het moment waarop Van der Weijden genoodzaakt was de handdoek in de ring te gooien. „Het publiek was uitzinnig toen hij passeerde, maar we zagen ook dat hij kracht had verloren. Hij stopte om te drinken. Kort daarna werd hij omringd door medici en begeleiders. Ze wikkelden hem in dekens en legden hem op een matras. We wisten dat het niet goed was, toen er in de verte een ambulance klonk. Zijn vrouw ging vervolgens naar hem toe om bij hem te liggen. Toen werd het helemaal stil in het publiek. Dat was zo bijzonder. Je zag de begeleiders hun tranen wegvegen. Mensen in het publiek pakten elkaar vast. Dan merk je hoeveel mensen met hem meeleven.”

Eregast

Die saamhorigheid blijkt ook in het enorme applaus dat loco-burgemeester Pieter Braaksma krijgt wanneer hij bekendmaakt dat zijn gemeente ruim 80.000 euro heeft opgehaald. „Maarten is er nu niet, maar zijn doel was om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Dat is meer dan ooit gelukt. Maarten, volgend jaar hoe dan ook eregast in Dokkum!”

De actie van Van der Weijden had gisteravond ruim 2,5 miljoen euro opgebracht. Het bedrag kan de komende dagen nog oplopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Hoe Maarten van der Weijden ieders held werd
Sluiten