Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 29 aug 2018 / 08:15 uur

Gewonden bij demonstratie gaswinning Groningen

De politie heeft wapenstokken gebruikt tijdens een protestactie in het dorp Farmsum in Groningen. Daar was op dinsdag een protestactie begonnen tegen de gaswinning in de provincie. In de avond werd de sfeer grimmig en zag de politie zich genoodzaakt om geweld te gebruiken. Vijf actievoerders raakten gewond.

Code Rood

In het Groningse Farmsum is sinds dinsdag een zitactie gaande. Zo’n duizend mensen bezetten het Tankenpark van de NAM, zo meldt actiegroep Code Rood, de organisator van de actie. Andere media melden een paar honderd actievoerders te hebben gezien.

De actie verliep vreedzaam tot de sfeer dinsdagavond omsloeg. Volgens de politie is er ingegrepen omdat demonstranten zich naar de hekken bewogen en dat was tegen de demonstratieregels. Daarop besloot de politie dat er wapenstokken ingezet moesten worden. „Agenten hebben meerdere malen gevraagd om bij de hekken weg te gaan. Daar is niet naar geluisterd. Hierdoor moest de politie optreden”, meldt de politie op Twitter.

Pepperspray

Naast de wapenstokken is er ook pepperspray ingezet. In totaal raakten vijf actievoerders gewond. Een van de actievoerders raakte in shock en is later nagekeken door ambulancepersoneel. Ze hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De politie ontkent overigens dat er gewonden zijn gevallen bij de actie, waar het na dit incident ook al snel weer rustig werd. Later vertrokken er twee bussen met demonstranten. Zij wilden geen gedoe met de politie.

Gewonden bij demonstratie gaswinning Groningen
Volgens de organisatie zijn er duizend demonstranten aanwezig. Foto / ANP.

Gaswinning

De protestactie in het Groningse dorp is een van de zovele pogingen om de gaswinning een halt toe te roepen. De regering beloofde eerder dat de gaskraan wel dicht gaat, maar dit duurt volgens de demonstranten veel te lang. Bovendien veroorzaakt de gaswinning aardbevingen waardoor er schade ontstaat aan de huizen in de provincie en die schade wordt ook nog niet naar behoren vergoed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Gewonden bij demonstratie gaswinning Groningen
Sluiten