Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 aug 2018 / 09:10 uur

Gersttekort door droogte, dus biertje wordt duurder

We zijn bijna af van die gigantische droogte, maar helaas komt de beloofde regen te laat voor veel boeren. Het aanhoudende droge en warme weer heeft al veel oogsten verpest. Ook de gerstoogst valt enorm tegen en dat gaan we waarschijnlijk merken in de prijs van ons biertje.

Duitse brouwers

De oogst van het graan in Scandinavië, Noord-Duitsland en de Baltische staten valt tot wel 40 procent lager uit, verwacht graanhandelaar Evergrain Germany. Overigens viel de gerstoogst in Frankrijk juist hoger uit.

De prijs van gerst stijgt al stevig en die extra kosten moeten ergens goed worden gemaakt. Enkele Duitse bierbrouwers hebben hun prijzen daarom al verhoogd. Volgens de Britse graanhandelaar Robin Appel is er een groot aanbodprobleem. ,,Gerstemout is niet heel duur per biertje, maar als we het over alle biertjes bekijken is het een forse kostenpost.”

Heineken

Heineken liet bij de presentatie van zijn resultaten over het tweede kwartaal al weten dat grondstofkosten waren gestegen. De Nederlandse brouwer zei dat die hogere prijzen geen gevolgen zouden hebben voor de resultaten van dit jaar, maar weigerde op de toekomst in te gaan.

Grote bierbrouwers hebben vaak via langer lopende contracten de prijzen voor hun grondstoffen al vastgelegd. Dus als je volgend jaar ineens flink meer moet betalen voor je pilsje, dan weet je nu waarom dat is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Gersttekort door droogte, dus biertje wordt duurder
Sluiten