Metro
Metro Nieuws 13 aug 2018 / 05:00 uur

Feiten en mythen over linkshandigen

Het zijn er niet ‘maar een paar’, want maar liefst tien procent van de bevolking is linkshandig. Vandaag is het de internationale dag van de linkshandigen. Waarom? Om aandacht te vragen voor linkshandigen en de ongemakken waar zij tegenaan lopen in deze voor de rechtshandige mens ingerichte wereld. Hoog tijd om te kijken in hoeverre links- tot rechtshandigen verschillen.

Het ontstaan

Hoe linkshandigheid precies ontstaan is, weten we niet, vertelt neurowetenschapper Roel Willems aan de Volkskrant. „De evolutie heeft linkshandigen niet uitgeselecteerd. Er moet dus een cultureel voordeel aan hebben gezeten.”

‘Linkshandigen zijn creatiever’

Linkshandigen zouden creatiever zijn. Deze mythe is ontstaan doordat de rechterhersenhelft bij linkshandigen beter is ontwikkeld, ofwel ‘de meest creatieve kant’. Maar of dat echt waar is, moet nog blijken, aldus Willems. Zo zijn Beethoven, Leonardo Da Vinci en Kurt Cobain allemaal linkshandige kunstenaars. Maar: „Het is verleidelijk om tien linkshandige gitaristen op te noemen, maar daar kun je zo negentig rechtshandige gitaristen tegenover zetten. De verhouding is bij creatieve beroepen niet anders."

‘Linkshandigen denken sneller’

Of linkshandigen sneller denken? Volgens een Australisch onderzoek wel. Zo zouden linkshandigen een betere verbinding hebben tussen hun rechter- en linker hersenhelft, waardoor ze informatie sneller kunnen verwerken. Dit zou vooral een voordeel zijn als je veel van videogames en sport houdt.

‘Linkshandigen drinken meer alcohol’

Houd je wel van een biertje (of twee…)? Grote kans dat je dan met links schrijft. Lang is gedacht dat linkshandigen vaker alcoholist zijn, maar dat blijkt niet waar te zijn. Wel drinken linkshandigen gemiddeld meer alcohol dan mensen die rechtshandig zijn, blijkt uit onderzoek.

Ben je linkshandig? Dan zit je in een mooie kliek. Barack Obama, Oprah Winfrey, Justin Bieber, Prins William, Morgan Freeman, Bill Gates, Lady Gaga, Tom Cruise, Robert DeNiro, Paul McCartney en Phil Collins zijn allemaal linkshandig. Bekende Nederlandse linkshandigen zijn John de Mol, Paul de Leeuw en Johan Cruijff.

Ervaar jij veel voor- of nadelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feiten en mythen over linkshandigen
Sluiten