Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Facebook gaat geld vragen voor WhatsApp

Hoogstwaarschijnlijk zal jij voorlopig nog niet hoeven te betalen voor WhatsApp, maar grote bedrijven straks wel. Facebook wil graag geld gaan verdienen met WhatsApp en gaat daarom geld in rekening brengen aan grote bedrijven die via de berichtendienst bepaalde marketing- of klantenserviceberichten versturen.

Geld verdienen

Hoe veel de bedrijven moeten betalen, hangt af van het land waar ze gevestigd zijn. De bedragen zullen variëren van 0,5 tot 9 dollarcent per bericht. Ook gaat WhatsApp diensten aanbieden die de bedrijven kunnen kopen om makkelijker te communiceren met hun klanten.

Facebook, de eigenaar van WhatsApp, was al een tijdje op zoek naar een manier om met de berichtendienst geld te gaan verdienen. Begin dit jaar was al aangekondigd dat WhatsApp voor grote bedrijven op den duur niet meer gratis zou zijn.

Onderuit op de beurs

Ooit was WhatsApp al een betaalde app. Gewone gebruikers moesten er een klein bedrag per jaar voor neertellen. Er waren toen wel acties met verlenging van een gratis lidmaatschap, waardoor veel mensen nooit daadwerkelijk geld hoefden over te maken.

Facebook, dat WhatsApp in 2014 voor 19 miljard dollar overnam, kwam vorige week zelf nog met zwaar tegenvallende kwartaalcijfers. Daarop ging het socialemediabedrijf zwaar onderuit op de beurs in New York. Meer dan 120 miljard dollar aan beurswaarde ging in rook op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.